Hilke Frankemölle
Koreaanse onderzoekers hebben manier gevonden om een nieuw soort chip, de rectenna, snel, in grote hoeveelheden en tien keer zo goedkoop te printen als met de huidige methoden. De chip is een nanometer dik, bevat een antenne en een gelijkrichter (een elektronische schakeling die een wisselspanning omzet in gelijkspanning) en kost met de nieuwe printtechniek ongeveer een cent per stuk.
De rectenna is een belangrijk onderdeel van de Near Field Communication (NFC) techniek, een contactloze communicatiemethode om bijvoorbeeld eenvoudig data van een NFC chip op je telefoon te zetten. De chips zijn passief en worden geactiveerd door radiogolven van een smartphone. De gelijkrichter in de chip converteert de daarbij ontstane wisselstroom naar gelijkstroom. Zo kunnen telefoons die uitgerust zijn met een op NFC gebaseerde chip communiceren met een NFC chip die bijvoorbeeld geprint is op een krant of geïntegreerd is in een apparaat.
Hoewel de techniek al langer bestaat, verloopt de toepassing ervan traag, wat onder andere te wijten is aan de hoge kosten. Producenten maken de antenne nu nog met geëtste koperen of aluminiumfolies en de gelijkrichter, die uit een diode en een condensator bestaat, met fotolithografie. De Koreaanse onderzoekers zijn echter in staat rectenna’s op plasticfolies te printen met elektronische inkt en kunnen acht meter folie per minuut produceren dankzij een roll-to-roll printproces.
Wetenschappers voorspellen al jaren dat de grootste winst van NFC behaald zal worden in het mobiele betalingsverkeer, maar de onderzoekers uit Korea denken meer in het straatje van de QR code. De rectenna gebruikt radiogolven van een smartphone en is dus te gebruiken om chips op allerlei objecten te scannen, zoals bagage, dozen in een magazijn, logo’s, prijskaartjes, etc. Door met je telefoon langs de chip te gaan, kun je zo op simpele wijze allerlei productinformatie verkrijgen. Dat maakt de goedkope NFC chips een goed alternatief voor QR codes.
Het grootste voordeel van NFC ten opzichte van bijvoorbeeld een RFID chip (onder andere gebruikt in skipassen en voor het traceren van bagage op vliegvelden) is dat het communicatie in twee richtingen mogelijk maakt: informatie kan tussen chip en lezer heen en weer gestuurd worden.
Een ander voordeel dat de onderzoekers noemen is dat ze alle digitale informatie die een telefoon nodig heeft voor draadloze communicatie op de nieuwe chip kunnen printen, zonder dat de kosten veel hoger worden.