Teake Zuidema
Het Amerikaanse bouwvakblad ENR vergelijkt makers van beton met topkoks die experimenteren met ingrediënten om een beter product te ontwikkelen.
Het omslagverhaal beschrijft Amerikaanse experimenten waarbij verschillende additieven en aggregaten in de mix gaan om groener en goedkoper beton te maken voor wegen en brugdekken. Een nieuw gereedschap, de super air meter, meet binnen 10 minuten hoeveel luchtbellen in hardend beton zitten.
Het artikel besteed veel aandacht aan Nederlands onderzoek. Zo legt Jos Brouwers, professor bouwmaterialen aan de TU/e, uit hoe betonblokken met een fotokatalysator stikstofoxiden uit de lucht omzetten in minder schadelijke nitraten. Zijn team toonde dit in 2012 aan met een experiment in Hengelo.
ENR meldt ook dat Erik Schlangen van de TU Delft betrokken is bij de bouw van een fabriek voor zelfhelend beton. Het beton dat Schlangen ontwikkelde, bevat bacteriën die in actie komen wanneer vocht en lucht via scheuren het beton binnendringen. Deze bacteriën dichten scheuren door calciumlactaat en zuurstof om te zetten in silicaten.