Stef Stienstra
Google maakte afgelopen week bekend dat het werkt aan een contactlens die continu de glucoseconcentratie in het traanvocht meet.
Het is een alternatief voor het bloedprikken en testen op een teststrip, wat diabetespatiënten momenteel meermalen per dag moeten doen.
De lens van Google bestaat in feite uit twee contactlenzen met daartussen een elektrochemische sensor en een led-lampje. Op deze cmos-sensor zit het enzym glucose-oxidase, dat bij de omzetting van glucose waterstofperoxide doet ontstaan, wat bij verdere oxidatie elektronen afstaat die door de sensor zijn te meten. De sensor is op deze manier in staat continu de glucosespiegel in het traanvocht te monitoren in een concentratiebereik van 0,05 tot 1 mM.
Het meten van de glucosespiegel in traanvocht is weliswaar een indirecte manier om de bloedsuikerspiegel te meten, maar geeft wel een betrouwbare indicatie (met ongeveer tien minuten vertraging). Bij een vooraf ingestelde onder- en bovengrens ziet de drager het led-lampje in de lens oplichten en moet hij/zij maatregelen nemen, zoals het spuiten van insuline.
Een prototype van de lens wordt nu getest, maar is nog lang niet klaar voor massaproductie. ‘Er moet nog een hoop werk gedaan worden’, zeggen Google-ontwikkelaars Brian Otis en Babak Parvis. ‘Al jaren proberen wetenschappers bloedsuiker betrouwbaar te meten in traanvocht, wat tot op heden niet is gelukt. Eiwitten in het traanvocht storen de meting nog te veel en de constructie moet nog degelijker worden voor een langere levensduur.’
Google heeft in het Nijmeegse bedrijf NovioSense overigens een concurrent. Christopher Wilson, directeur van NovioÂSense, zegt weliswaar later te zijn begonnen, maar claimt desgevraagd wel ‘verder te zijn met de techniek’.
De sensor van NovioSense is een 1 cm lang staafje dat de patiënt onder het onderste ooglid schuift. Aan de binnenkant van het holle staafje vindt dezelfde chemische reactie met glucose-oxidase plaats als in de elektrochemische sensor van Google. De chip van NovioSense stuurt de meetwaarden vervolgens draadloos door.