Mischa Brendel
Onderzoekers van het Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST) van de Belgische Universiteit Gent hebben een sferisch lcd-scherm in een contactlens ingebouwd.
De uitdaging lag volgens Jelle de Smet, onderzoeker van het CMST, in het creëren van de goede vorm voor het lcd-schermpje: ‘Flexibele lcd-schermen zijn normaal gezien niet geschikt om in een nieuwe vorm gegoten te worden, en al helemaal niet in een sferische vorm. De grootste uitdaging was dus om een zeer dun bolvormig substraat te ontwikkelen met actieve polymeerlagen die de extreme omstandigheden van het modelleerproces aankunnen. Bovendien moest de invloed van de polymeerlagen op de soepelheid van het lcd-scherm in detail bestudeerd worden. Door gebruik van nieuwe soorten van actieve polymeren en door ze te integreren in een soepele gebogen cel, zijn we erin geslaagd deze contactlenzen met ingebouwd lcd-scherm te maken.’
Het voordeel van het gebruik van lcd- ten opzichte van led-schermen is dat deze laatste gelimiteerd zijn tot een beperkt aantal pixels, terwijl de ontwikkelde lcd-technologie het gehele schermoppervlak gebruikt. De schermgrootte en het aantal pixels kunnen eenvoudig worden aangepast aan specifieke toepassingen door het patroon aan te passen in de geleidende laag van het scherm.
Het prototype van de lcd-lens toont een patroon van een dollarteken, een knipoog naar tekenfilmfiguren met dollartekens in hun ogen. Dit prototype is qua mogelijkheden nog zeer beperkt en de onderzoekers willen de beeldkwaliteit en het aantal pixels nog verhogen.
Lees verder onder de video
De onderzoekers stellen dat de lens zowel geschikt zou kunnen zijn voor medische doeleinden als cosmetische toepassingen. Zo kan de lens optreden als kunstmatige iris om de grootte van de pupil te regelen bij verschillende lichtintensiteiten wanneer het oog dit zelf niet meer kan. Ook zou de lens dienst kunnen doen als iris waarvan de kleur te veranderen is.