Thomas van de Sandt
Als het tegen de achtergrond van de Wereldhavendagen niet lukt om ‘een context te creëren’ voor techniek, dan wordt het overal in Nederland lastig.
Van scheepsontwerp tot logistiek en van veiligheid rond grote petrochemische installaties tot civiele techniek, in de haven zijn talloze vormen van techniek terug te vinden. En tijdens een parade van bijzonder havenmaterieel, grote kranen, schepen en innovatieve projecten in de Rotterdamse haven moet het toch mogelijk zijn jongeren hiervoor enthousiast te maken?
Gelukkig is de talkshow ‘Havengasten’ in het laadruim van binnenvaartschip MS Anna ‘heel erg geslaagd’, zegt Annette Opstal van Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR). Deze organisatie wil samen met het onderwijs en bedrijfsleven jongeren laten zien wat ze nou precies kunnen met de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde, in de hoop de keuze voor een technische opleiding aantrekkelijker te maken. En gezien het structurele tekort aan technisch personeel in de haven is dat voor de regio geen overbodige luxe.
Onder de noemer Brains@Work 2011 organiseerde KMR tijdens de Wereldhavendagen een talkshow waar verschillende experts konden vertellen over de wereld van techniek. Aan bod kwamen onder andere het bergen van gezonken schepen, de veiligheid in het industriële gebied, de logistieke coördinatie van de binnenvaart en de Delftse Galatea onderwaterrobot.
De doelgroep bestond uit bovenbouw havo en vwo en eerstejaars studenten. ‘We proberen de gesprekken laagdrempelig te houden, maar toch op niveau. Het leuke is dat je de barrières tussen directeuren en studenten ziet verdwijnen’, aldus Opstal. En inderdaad; een van de studenten gebruikt de mogelijkheid voor het stellen van vragen om een stageplek te regelen.