Rijkert Knoppers
Op een oppervlak van honderdduizend vierkante meter staan 86 rijen parabolische spiegels van elk 120 meter lengte.
De spiegels van de Thaise TSE 1-centrale weerkaatsen het zonlicht op de concentrisch gemonteerde collectorbuizen. Maar in plaats van de gebruikelijke opwarming van thermische olie, vindt in de buizen de directe omzetting van water naar waterdamp plaats. De ontstane damp van 330 graden Celsius stroomt onder een druk van dertig bar vervolgens naar de turbine, waar de productie van elektriciteit plaatsvindt.
De centrale van 5 MW in de Thaise provincie Kanchanaburi is vorige week opgeleverd en ontwikkeld in samenwerking met het Duitse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (DLR), dat al tientallen jaren onderzoek doet naar elektriciteitsopwekking met behulp van zonthermische krachtcentrales. ‘Wanneer je de warmte direct aan het water overdraagt, kan de procestemperatuur van een zonnekrachtcentrale omhoog, en daarmee stijgt het rendement’, aldus professor Robert Pitz-Paal van het DLR.
Naast het bereiken van een hogere temperatuur – tot in principe vijfhonderd graden Celsius – is een ander voordeel van de directe stoomgeneratie dat er geen warmtewisselaars aan te pas komen. Maar het gebruik van stoom is ingewikkeld, onder meer omdat het lastig is de gehanteerde druk en temperatuur te handhaven. ‘We zijn nu bezig om deze technologie verder te ontwikkelen’, aldus Jaochim Krüger, directeur van Solarlite, de Duitse firma die de centrale heeft gebouwd. ‘Ons nieuwe project, de TSE 2-krachtcentrale, zal werken bij een werktemperatuur van vierhonderd graden Celsius en een druk van veertig bar.’