Nieuws
0

C’T: 4G profiteert nu al van toekomstig 5G

Erwin Boutsma

In de decembereditie van computerblad C’T vinden we weer verschillende achtergrondartikelen die voor ingenieurs de moeite waard zijn.

Het blad werkt nauw samen met de Duitse zustereditie – inclusief het overnemen van de typische Duitse auteursaanduidingen als ‘dr. Michael Meyer’ – en neemt daar regelmatig artikelen uit over, wat de kwaliteit en diepgang ten goede komt. Deze maand gaat het o.a. over beveiliging van connected cars (die tot 100 miljoen regels code bevatten) en de werking van een NAS.

Maar het artikel over snelle draadloze verbindingen springt het meest in het oog. C’T schetst een nabije toekomst waarin we al gaan profiteren van 5G-technologie, al is 5G zelf nog ver weg. Verbeteringen aan de huidige 4G-standaard (officieel LTE genoemd), geïnspireerd op 5G-technologie, stuwen de theoretische draadloze snelheid binnenkort op naar 50 Gb/s. Het combineren van meerdere frequentiebanden en antenne-elementen verbeteren zowel de bandbreedte als de beamforming, waarmee gericht een grote hoeveelheid data kunnen worden verstuurd.

Technisch interessanter zijn echter de verbeteringen aan de zogenaamde machine-type communication (MTC), protocollen en hardware die apparatuur met elkaar laten praten. Dit vraagt heel andere technologie, omdat dergelijke systemen vaak weinig of zelden data versturen. Denk aan sensoren aan infrastructuur of gebruik in de logistiek. De opkomst van het internet of things vraagt eerder om zuinigheid, lage latencies, grote betrouwbaarheid en een groot bereik dan om een grote bandbreedte. C’T zet het allemaal op een rijtje in een compleet, maar pittig artikel.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×