Nieuws
0

Curiosity schiet kiekjes op Mars

Teake Zuidema

Nasa’s Curiosity hobbelt voort over Mars met zeventien camera’s aan boord. De meeste camera’s zijn nodig voor het veilig navigeren. Op de Masthead, de paal die als een soort bovenlichaam op Curiosity staat, zitten echter onder de ChemCam twee MastCams die speciaal voor het thuisfront beelden van Mars maken.

Beide camera’s kunnen met een Bayer Pattern Filter CCD true color images maken van 1600×1200 pixels en video-opnamen (tien beelden per seconde) met een resolutie van 1280×720 pixels. True-color betekent dat de camera’s Mars weergeven zoals het menselijk oog het zou zien.

De eerste camera is de hier afgebeelde Medium Angle Camera (MAC) die met een 34-mm/f8 lens beelden maakt met beeldhoek van vijftien graden. De Narrow Angle Camera (NAC) is uitgerust met een 100-mm/f10 lens en heeft een beeldhoek van vijf graden. Beide camera’s hebben een autofocus waarmee ze kunnen scherpstellen op afstanden van twee meter tot oneindig.

Iedere camera beschikt over een 8 GB flash geheugen waarin 5500 beelden in RAW-formaat zijn vast te leggen. De software kan deze converteren naar jpeg voor ze verstuurd worden naar de aarde. Volgens Mike Ravin, cameraspecialist van Nasa, mogen de files niet te groot zijn omdat Curiosity via de UHF band per dag niet meer dan 31,25 MB (minder dan een GB per maand) aan data naar de aarde kan sturen.

Ondanks de relatief lage resolutie is het goed mogelijk afzonderlijk beelden aan elkaar te plakken voor het creëren van panorama’s. Nasa zag reeds in een vroeg stadium af van het gebruik van zoomlenzen, omdat waarschijnlijk geen smeermiddel (voor de zoom) bestand is tegen het klimaat op Mars.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×