Nieuws
0

Damen bouwt miniatuurversie van grootste schip ter wereld

Jan Spoelstra

  • Dubbele romp
  • Ontmantelt Noordzee-platforms

Op de Noordzee staan veel olie- en gasplatforms die in de komende decennia werkloos raken. Daarom heeft Damen Shipyards een ontwerp gemaakt voor een schip dat de kleinere platforms snel en efficiënt kan verwijderen. Masterstudent Justin Rietveld (maritieme techniek, Rotterdam Mainport University) maakte in opdracht van Damen een conceptontwerp op basis van beproefde Damen-schepen. Het resultaat is een soort miniatuurversie van de reusachtige Pioneering Spirit.

Het ontwerp van Rietveld is een schip met een dubbele achtersteven dat half af kan zinken, achterwaarts onder een platform kan manoeuvreren en tijdens het leegpompen van de ballasttanks een platform tot 1.600 ton in één keer van zijn sokkel kan liften. Dit type vaartuig zou volgens Damen de helft van alle platforms op de Noordzee kunnen ontmantelen en naar de kade kunnen brengen.

Het schip valt modulair op te bouwen. Zo kan Damen al dan niet tijdelijk een helikopterdek, extra accommodatie voor personeel, kranen, of een constructie die van de twee achterdekken één groot dek maakt installeren.

Damen bracht dit nieuws een week voordat dat de – vergelijkbare, maar veel grotere – Pioneering Spirit op 6 augustus uitvoer voor de eerste tests op zee. De tests volgden op de afbouw op het binnenmeer van Maasvlakte 2. De Pioneering Spirit van offshorespecialist Allseas is het grootste schip ter wereld. Er zijn duidelijke overeenkomsten met het Damen-ontwerp, zowel uiterlijk – de dubbele romp – als qua functie. Maar de Pioneering Spirit gaat door zijn kolossale omvang een reuzenstap verder dan het Damen-ontwerp en is in staat om in één keer de allergrootste platforms, tot 44.000 ton, van hun sokkel te liften.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×