Nieuws
0

Damens elektrische sleepboot op TIME’s Best Inventions List 2022

Het Amerikaanse TIME Magazine heeft Damens eerste volledig elektrische havensleepboot Sparky op de TIME’s Best Inventions List 2022 geplaatst. De sleepboot, een RSD 2513-design van Damen, wordt door opdrachtgever Ports of Auckland ingezet in de Nieuw-Zeelandse haven.

De TIME Best Inventions List wordt samengesteld door redacteuren en correspondenten overal ter wereld. Er is speciale aandacht voor opkomende sectoren, zoals elektrische voertuigen, duurzame energie en de metaverse. TIME Magazine heeft vervolgens elke kandidaat op basis van een aantal factoren beoordeeld, waaronder originaliteit, effectiviteit, ambitie en impact.

Op de 2022-lijst bevindt Sparky zich tussen andere innovaties als de IBM Two-Nanometer Chip, de kleinste chip ooit, het Canadese Molli Surgical dat apparatuur ontwikkeld heeft voor precisie-operaties ter bestrijding van borstkanker en MethaneSAT, dat met een satelliet methaanlekken opspoort.

Sparky wordt binnen slechts twee uur opgeladen en kan daarna uren aan de slag om met haar 70 ton trekkracht vier grote schepen te ondersteunen in de haven van Auckland, voordat de accu’s weer opgeladen moeten worden. Sparky zal jaarlijks naar verwachting 465 ton aan CO2-emissies besparen. Daarnaast is deze elektrische sleper geluidsarm, trilt veel minder en zijn de verwachte exploitatiekosten minder dan een derde van die van een dieselsleepboot.

Onderwerp: Maritiem

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×