Nieuws
0

Dan schaffen we aansprakelijkheid toch af

Gerald Schut

In een boeiende nieuwe aflevering van de BNR-podcast De Technoloog over rechten voor robots is Rob van den Hoven van Genderen te gast. Volgens de directeur van het Center for Law & Internet (VU) is daar namelijk best wat voor te zeggen.

De aflevering begint amusant kabbelend en keuvelend met het opsommen van ieders favoriete SF-films, waarbij Ex Machina uit 2014 over de vraag wanneer je het doorkrijgt als kunstmatige intelligentie een eigen wil vormt, best genoemd had mogen worden. Van den Hoven van Genderen vertelt meeslepend over de fictieve rechtszaak rond de mishandelde sm-robot Sexy Sadie, die hij op verschillende plekken op de wereld heeft opgevoerd. In Japan begrijpen mensen de discussie veel beter, doordat ze ongehinderd door judeo-christelijke moraal over de zaak kunnen denken, vindt hij.

En passant suggereert hij nog een interessante oplossing voor de aansprakelijkheidsvraag bij ongelukken met autonome voertuigen: die is niet te beantwoorden, dus betaal de schade uit een gezamenlijk fonds van autofabrikanten. Als er louter autonome voertuigen op de weg zijn neemt het aantal ongelukken met meer dan 90% af. Daar wordt iedereen er beter van, maar om dat te realiseren moet de aansprakelijkheidsvraag wel worden opgelost. Een gezamenlijk door de fabrikanten te financieren fonds zou dus uitkomst kunnen bieden. Het luisteren waard!

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×