Gerald Schut
In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de actualiteit. Deze keer vielen ons het ‘net zero’ klimaatbeleid van China op.
In september verraste de Chinese president Xi Jinping vriend en vijand door plotseling aan te kondigen dat China in 2060 ‘net zero’ wil bereiken: netto klimaatneutraliteit. Tot dan toe had China in klimaatonderhandelingen altijd ingezet op het recht van ontwikkelingslanden om eerst hetzelfde ontwikkelingsniveau als het rijke westen te bereiken en dan pas serieus klimaatbeleid te hoeven voeren. Wat China doet is van ongekend belang voor het klimaat. Het land stoot inmiddels 30% van de CO2 wereldwijd uit en is goed voor meer dan de helft van het kolengebruik.
Volgens een lang stuk van persbureau Bloomberg is de Chinese koerswijziging voor een groot deel te danken aan één ex-diplomaat: Xie Zhenhua, die in 2011 nog een vlammende speech gaf over de klimaathypocrisie van het westen. Een onderzoeksteam van de Tsinghua Universiteit onder leiding van Xie is tot de conclusie gekomen dat klimaatneutraliteit in 2060 daadwerkelijk mogelijk is, of in partijtaal: ‘dat het China tot een grote moderne socialistische macht maakt’. Door zowel de technische taal van de wetenschap als ideologische taal van de partijbureaucratie te beheersen heeft Xie zijn land kunnen overtuigen, meent Bloomberg. Lees hier een uitgebreide analyse van de Chinese modellen op
Volgens een rapport van consultancy Draworld Environment Research Center in Peking en het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) in Helsinki staan de ambities voor 2060 op gespannen voet met Chinese plannen om nog 200 nieuwe kolencentrales te bouwen. Daarmee dreigen $300 miljard aan ‘stranded assets’ te ontstaan: kapitaalvernietiging. Lauri Myllyvirta van CREA wijst er tegenover persbureau Reuters op dat de helft van de Chinese kolencentrales minder dan 10 jaar oud is en dat nog 100 grote centrales in aanbouw zijn. Bloomberg’s held Xie Zhenhua denkt dat de bouw van nieuwe kolencentrales vanaf het veertiende vijfjarenplan (2021-2025) beperkt zal worden.