Nieuws
0

Dat meen je niet … Mannen veroorzaken meer broeikasgas dan vrouwen

Mark van der Heijden

In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de lopende actualiteit. Deze keer vielen ons dat mannen meer broeikasgassen uitstoten dan vrouwen.

De aanwijzingen dat mannen minder milieuvriendelijk in het leven staan dan vrouwen zijn er al langer. Al ongeveer tien jaar terug toonden twee studies aan dat mannen meer broeikasgasuitstoot veroorzaken dan vrouwen door hun voedingspatroon – mannen eten meer vlees – en doordat mannen verder reizen met voertuigen die meer energie verbruiken. In andere woorden, ze rijden langer in grotere auto’s.

Zweedse onderzoekers zijn deze zomer nog dieper de materie in gedoken en hebben de effecten van ons volledige gedrag in kaart gebracht, van vakantie en recreatie tot (opnieuw) voeding en transport.

Zweedse alleenstaande mannen blijken per jaar net iets meer dan 10.000 kg broeikasgas te veroorzaken, 16% meer dan alleenstaande vrouwen die op ongeveer 8500 kg uitkomen. Dat verschil wordt niet veroorzaakt doordat mannen meer uitgeven, dat verschil is maar 2%, maar door waaraan ze hun geld uitgeven.

Vrouwen blijken meer geld uit te geven aan producten en diensten met een lage uitstoot als gezondheidszorg, meubilair en kleding, terwijl mannen veel meer geld uitgeven – 70% meer! – aan broeikasgasintensieve artikelen. Grootste boosdoener: brandstof.

Zowel voor vakanties als voor eigen vervoer stappen mannen vaker en langer in een in een auto dan vrouwen. Het zorgt ervoor dat een alleenstaande man op vakantie 750 kg broeikasgassen meer uitstoot en voor transport bijna 880 kg broeikasgassen meer.

En ja, ook Zweedse mannen zetten meer dan vrouwen hun tanden in een stuk vlees, maar doordat vrouwen weer meer zuivelproducten nemen, maakt de totale uitstoot door voedselconsumptie weinig verschil. Mannen en vrouwen veroorzaken daarmee beide iets meer dan 2000 kg broeikasgas. Willen mannen minder vervuilend worden, dan is er een goede oplossing: ga toch fietsen.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×