Nieuws
0

Dat meen je niet … robots besluiten of je een baan krijgt

a6da178840670e12ff8fcb498252223d01254147

Gerald Schut

Besluiten robots straks of wij een baan krijgen of überhaupt voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd? In de Verenigde Staten wordt dit steeds gangbaard meldt ‘In Machines We Trust’, de podcast van MIT over ‘the automation of everything’ in een vierdelige serie over het gebruik van  artificiële intelligentie op de arbeidsmarkt.

‘Ik wil niet terminator-achtig doen, maar robot hiring is mainstream geworden zonder dat mensen het door hadden. 75 tot 100% van de cv’s en motivatiebrieven wordt door robots gelezen. Slechts een fractie wordt nog door een mens gezien na de robotselectie.’ Aan het woord is de oprichter en directeur van de grote hr-onderneming ZipRecruiter.

Het toenemend gebruik van AI voor werving van personeel is deels een reactie op het steeds gangbaarder worden van software die het makkelijk maakt om met een paar drukken op de knop op honderden banen tegelijk te reageren. HR-afdelingen worden daardoor overspoeld met brieven, terwijl de meeste werkgevers slechts enkele kandidaten voor een gesprek willen uitnodigen. De tevredenheid onder hr-medewerkers is volgens de podcast dan ook met een derde gestegen sinds deep neural networks helpen bij recruitment.

Als je het fenomeen goed wilt beschrijven is één van de lastige aspecten dat aanbieders van algoritmes niet graag onder hun motorkap laten kijken. Daardoor is het moeilijk om eventuele misstanden vast te stellen. Onderzoekers die wel toegang kregen tot de broncode van zo’n algoritme constateerden dat volgens dat systeem de belangrijkste voorspellers van competentie in een baan  zijn: ‘als student ijshockey gespeeld hebben’ of ‘Jarret heten’.

Het voelt ongemakkelijk om overgeleverd te zijn aan de grillen van ondoorzichtige systemen, die mogelijk allerlei impliciete en irrelevante vooroordelen in zich dragen. De podcast geeft veel interessante voorbeelden van hoe het gemiddelde taalgebruik van mannen en vrouwen verschilt en welke gevolgen dat kan hebben. Waarschijnlijk zal het gebruik van dergelijke instrumenten in Nederland minder wijdverbreid zijn dan in de VS omdat Nederlandse taalherkenning gebrekkiger is dan Engelse, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat wij ook door robots worden uitgenodigd voor sollicitaties.

Onderwerp:
AiBedrijfsvoeringBeleidRobotica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten