Nieuws

De Bridgestone World Solar Challenge begint: dit moet je weten

De Bridgestone World Solar Challenge staat op het punt van beginnen. Je vindt hier een overzicht van alles wat je moet weten voordat de race begint.

De Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) is de meest prestigieuze en uitdagende zonnerace ter wereld, waarbij jonge ingenieurs uit verschillende landen hun zelfontworpen zonneauto’s over een afstand van 3000 kilometer door het Australische continent laten rijden. De race, die om de twee jaar wordt gehouden, is niet alleen een sportief evenement, maar ook een platform voor innovatie en duurzaamheid op het gebied van mobiliteit.

De race en klasses

De BWSC bestaat uit drie klassen: de Challenger-klasse, de Cruiser-klasse en de Adventure-klasse. De Challenger-klasse is de snelste en meest competitieve klasse, waarbij de teams proberen zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide te rijden met een zonneauto die zo aerodynamisch en efficiënt mogelijk is. 

De Cruiser-klasse is de meest praktische en realistische klasse, waarbij de teams worden beoordeeld op basis van hun energieverbruik, het aantal passagiers, het comfort en het ontwerp van hun zonneauto. De Adventure-klasse is de meest avontuurlijke en experimentele klasse, waarbij de teams met oudere of alternatieve zonneauto’s mogen deelnemen zonder aan alle regels te hoeven voldoen.

De race start in Darwin, in het noorden van Australië, en eindigt in Adelaide, in het zuiden van Australië. De teams moeten een route volgen die langs verschillende controlepunten gaat, waar ze verplicht moeten stoppen voor minstens 30 minuten. 

De teams mogen alleen tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags rijden, wanneer de zon het sterkst is. Ze mogen ook niet meer dan 5 kilometer per dag rijden zonder zonlicht. Daarnaast moeten ze zich ook houden aan de verkeersregels en rekening houden met het weer, het landschap en de wilde dieren die ze onderweg kunnen tegenkomen.

Teams uit de hele wereld

Er doen meer dan 40 teams mee aan de BWSC 2023, afkomstig uit meer dan 20 landen. De teams bestaan meestal uit studenten van universiteiten of middelbare scholen, die hun zonneauto’s ontwerpen, bouwen en testen met hun eigen handen. Ze worden ondersteund door sponsoren, docenten, oud-studenten en vrijwilligers. De teams hebben verschillende achtergronden, ervaringen en doelen, maar delen allemaal een passie voor techniek, innovatie en duurzaamheid.

Het parcours

Het parcours van de BWSC loopt dwars door het Australische Outback, een uitgestrekt en verlaten gebied dat bekend staat om zijn extreme klimaat en ruige natuur. Het parcours biedt een grote variatie aan landschappen, met tropische bossen, savannes, woestijnen, bergen en vlaktes. 

© Bridgestone World Solar Challenge. Het parcours gaat dwars door Australië heen.

De kanshebbers

De BWSC is een zeer competitieve race, waarbij de teams elkaar nauwlettend in de gaten houden en proberen te overtreffen. De kanshebbers voor de overwinning zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prestaties van hun zonneauto’s, de weersomstandigheden, de tactische beslissingen en de onvoorziene problemen die ze onderweg kunnen tegenkomen. Sommige teams hebben al een lange geschiedenis en reputatie opgebouwd in de BWSC, terwijl andere teams nieuwkomers of verrassingen zijn.

Een van de favorieten voor de Challenger-klasse is het Nederlandse team Brunel Solar Team (voorheen het Nuon Solar Team), dat al zeven keer de BWSC heeft gewonnen, waaronder de laatste editie in 2021. Het team doet mee met hun zonneauto Nuna 12, een van de lichtste en snelste zonnewagens die meedoen aan de race. Vanuit Nederland doen ook Solar Team Twente en Top Dutch Solar Racing mee aan de race.

Een andere kanshebber is het Belgische team Innoptus Solar Team (tot 2023 het Agoria Solar Team), dat in 2019 de BWSC won en in 2021 tweede werd. Het team doet mee met hun zonneauto BluePoint, die een innovatief zonnedak heeft dat zich automatisch aanpast aan de stand van de zon. Dit jaar hebben ze de wagen bovendien geüpgraded met een roterende vin.

Voor de Cruiser-klasse zijn er ook verschillende sterke teams, zoals het Duitse team Sonnenwagen Aachen, dat in 2021 derde werd met hun zonneauto CoviD, die plaats biedt aan vier personen en een bereik heeft van 900 kilometer. Een ander opvallend team is het Australische team Sunswift, dat in 2021 vierde werd met hun zonneauto Violet, die een kenteken heeft en als een normale auto op de openbare weg mag rijden.

Meer dan een race

De BWSC is niet alleen een race, maar ook een evenement dat veel aandacht trekt van het publiek, de media en de industrie. De BWSC organiseert verschillende activiteiten en programma’s om het publiek te informeren en te inspireren over de toekomst van zonne-energie en duurzame mobiliteit. Zo zijn er in Darwin en Adelaide speciale dorpen waar de teams hun zonneauto’s tentoonstellen en demonstreren. Ook zijn er in Adelaide mogelijkheden om zelf elektrische voertuigen te testen en te vergelijken.

De BWSC is ook een evenement dat veel invloed heeft op de ontwikkeling van technologie en wetenschap. De BWSC stimuleert de teams om hun grenzen te verleggen en nieuwe oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van de toekomst. De BWSC draagt ook bij aan de opleiding en carrière van de jonge ingenieurs, die waardevolle ervaringen en vaardigheden opdoen tijdens het project. Veel oud-deelnemers van de BWSC hebben later succesvolle banen of bedrijven gekregen in de sector van duurzame energie of mobiliteit.

De BWSC is dus meer dan een race. Het is een zonnerace van de toekomst.

Praktisch

De Bridgestone World Solar Challenge

Locatie: Australië, van Darwin naar Adelaide

Start: 22 oktober 2023

Finish: 29 oktober 2023

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×