Gerald Schut
Journalist en robotkenner Bennie Mols zit boordevol mooie anekdotes, blijkt als hij aanschuift bij de wekelijkse podcast Onbehaarde Apen van de wetenschapsredactie van NRC.
’s Werelds beste schaker Kasparov ging in 1997 bijvoorbeeld anders spelen tegen Deep Blue dan hij tegen een mens deed om het gebrek aan intuïtie bij zijn digitale opponent uit te buiten. Ja, op pure rekenkracht kunnen mensen inmiddels niet meer in de schaduw van computers staan en schaken is inmiddels rekenkundig bijna gedegradeerd tot een soort boter-kaas-en-eieren. Maar nee, de meeste taken laten zich niet in enkele expliciete regels vatten: een peuter van anderhalf doet de deur voor je open als je je handen niet vrij hebt; dat begrijpt een robot niet.
Tegelijkertijd gaan robots ons veranderen: patiënten die met een digitale dokter spreken passen hun dictie aan en gaan uiteindelijk als robots praten; anders begrijpt de machine hun niet. Zo plooit de mensen zich naar de robot in plaats van andersom. De boeiende aflevering ‘Waar slimme algoritmes tóch heel dom in zijn’ duurt 54 minuten.
Bovenstaand de spraakmakende documentaire Alpha Go Zero, die in de podcast vaak aan bod komt.