Nieuws
0

De vlag gaat uit voor Amsterdamse quantumtech

e932d02dfd25d3c31c9a0253fb29b1cd8105f213

Dorine Schenk

Twee vlaggen werden er gehesen op 14 juli bij Amsterdam Science Park: de een van Quantum.Amsterdam, de ander van Quantum Delta NL. De reden is de samenwerking voor de komende zeven jaar tussen de twee, om het quantumonderzoek en de ontwikkeling van quantumtechnologie in Amsterdam te stimuleren. Quantum.Amsterdam is hiermee de vijfde innovatiehub van Quantum Delta NL.

De missie van Quantum.Amsterdam is om in de regio Amsterdam het wetenschappelijke quantumonderzoek te verbinden met de industrie en samenleving via kennisuitwisseling; van workshops voor een breed publiek tot consultancy.

Onder quantumtechnologie vallen bijvoorbeeld quantumnetwerken, die intrinsiek veilige verbindingen mogelijk maken, quantumsensoren, met hogere gevoeligheid en resolutie dan ‘klassiek’ haalbaar is, en toekomstige quantumcomputers, die bepaalde problemen sneller kunnen oplossen dan de huidige supercomputers. De volwaardige quantumcomputer laat nog even op zich wachten, maar de eerste quantumsensoren zijn al verkrijgbaar en het eerste quantumnetwerk begint vorm te krijgen in de Randstad.

De ontwikkelingen op het gebied van quantumtechnologie gaan de laatste jaren hard. De innovaties ontgroeien de onderzoeksfase. Daarom verschijnen er steeds meer start-ups en wordt er samengewerkt met techreuzen als Google, Intel, Microsoft en ook KPN.

‘Voor mij als theoretische wetenschapper zijn dit bijzondere tijden. Ik denk dat niet veel theoretici het meemaken dat ze hun theoretische onderzoeksresultaten voor hun eigen ogen werkelijkheid zien worden, zoals hier gebeurt op het gebied van quantumtechnologie’, zegt Christian Schaffner, voorzitter van Quantum.Amsterdam.

Bij quantumontwikkelingen in Nederland denken de meeste mensen aan het onderzoeksinstituut QuTech in Delft. Maar ook in Amsterdam zit kennis op wereldniveau, vertelt Schaffner. Zo bevinden zich op het Amsterdamse Science Park het onderzoeksinstituut QuSoft, dat werkt aan quantumsoftware – dat op toekomstige quantumcomputers kan draaien – en de Quantum Labs van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar wordt gewerkt aan koude atomen voor atoomklokken, quantumsensoren en voor quantumhardware voor quantumsimulatie.

Naast deze instituten zijn onder meer de rechtenfaculteit en Amsterdam Business School van de UvA, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Hogeschool van Amsterdam (HvA), AMOLF, SURF en TNO betrokken bij Quantum.Amsterdam.

Het plan is om op Amsterdam Science Park een quantumgebouw te bouwen waar partners en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten