Mischa Brendel
Team iGEM van de TU Delft heeft twee prijzen gewonnen met zijn plan om bacteriën in te zetten om plastic af te breken en biobrandstof te laten produceren.
Op een jaarlijkse internationale wedstrijd in Boston won iGEM (International Genetically Engineered Machine) de prijzen met zijn methode om diverse bacteriën in te kunnen zetten voor de afbraak van plastic en het maken van biobrandstoffen.
Momenteel zijn er slechts enkele bacteriesoorten in te zetten voor de productie van bepaalde eiwitten. Een voorbeeld is E. coli, dat insuline kan maken als medicijn voor diabetespatiënten. Dat is mogelijk door het toevoegen van genen aan de bacterie. Team iGEM wist de universele componenten van een virus voor bacteriën, genaamd phi29, breder inzetbaar te maken en dus ook toepasbaar op andere bacteriën.
iGEM is een wedstrijd die elk jaar in Boston plaatsvindt, waarbij studententeams uit alle delen van de wereld hun project tonen waarbij ze synthetische biologie gebruiken om maatschappelijke problemen aan te pakken. Team iGEM uit Delft won dit jaar de prijzen Best Foundational Advance en Best Part Collection.