Hilke Frankemölle
Deltares en Marin hebben samen een project opgezet dat er voor moet zorgen dat jack-ups (schepen met uitschuifbare poten waarmee ze op de zeebodem kunnen staan) op een efficiëntere wijze inzetbaar zijn in de offshore windindustrie. De kick-off-bijeenkomst van het Joint Industry Project (JIP) Wind Jack vond plaats op 19 juli in Delft.
‘We richten ons voornamelijk op de installatie van windturbines, omdat je daarbij zo vaak moet verplaatsen. Iedere dag of om de paar dagen verplaats je je jack-up’, legt Dirk Luger, geotechnisch expertise manager bij Deltares, uit. Het type jack-up dat centraal staat binnen het project, functioneert bij het varen van en naar de offshore-locatie als schip en tijdens de installatie van de windturbines als platform, waarbij het vaartuig tot boven de zee en de golven is opgevijzeld. Tussen deze twee operationele fases ligt een kritieke en daarmee beperkende factor in de bruikbaarheid van de jack-up: het eerste contact van de poten met de zeebodem.
De basis van elke poot bestaat uit een spudcan: een grote, vaak kegelvormige plaat die het gewicht van het platform op de zeebodem verdeelt. Op het moment dat de poten voor het eerst de grond raken, beweegt het schip annex platform nog door golven en wind. De poten kunnen dan met te grote snelheid de bodem raken en beschadigen, vooral als de golven hoog zijn en de zeebodem hard is.
Deltares en Marin proberen nu samen de complexe interactie tussen spudcan en zeebodem tijdens het dalen en ophalen van de poten te begrijpen en te voorspellen. Het doel van de Wind Jack JIP is om de operationele grenzen te kwantificeren om de bruikbaarheid van de jack-up te kunnen bepalen voor een specifieke locatie en een bepaalde tijd van het jaar.
Het uiteindelijke model moet helpen bij het ontwerpen van een jack-up en bij de keuze voor een jack-up in de planningsfase. Het kan operationele grenzen objectief en nauwkeuriger bepalen en assisteert bij beslissingen tijdens het project. Zo moet het hele proces sneller en bovendien veiliger worden.
Het project is van start gegaan met negen – met verwachting en hoop op meer – participanten en zal twee jaar duren. Deelnemers zijn windenergieontwikkelaars, ingenieursbureaus, aannemers, scheepsbouwers en -eigenaren uit Nederland, België, Duitsland en Singapore.