Teake Zuidema
HKND, het Chinese samenwerkingsverband dat het Nicaraguakanaal wil gaan aanleggen, heeft een beschrijving gepubliceerd van de plannen.
De verbinding tussen de oceanen wordt 260 km lang, 280 m breed en 27 m diep. Daarmee kunnen containerschepen tot 25.000 teu (twenty feet equivalent units, een standaard containermaat), olietankers tot 320.000 dwt (deadweight tonnage, een maat voor het laadvermogen), en bulkschepen tot 400.000 dwt door het kanaal varen.
Er komen drie segmenten: een westelijk kanaal tussen de Grote Oceaan en het Meer van Nicaragua (25,9 km), een vaargeul door het Meer van Nicaragua (106,8 km), en een oostelijk kanaal tussen het meer en de Caribische Zee (126,7 km). Het Meer van Nicaragua is gemiddeld 12 m diep en moet dus over de gehele lengte van de vaargeul worden uitgebaggerd.
Het civieltechnisch vooronderzoek is gedaan door China Railway Construction Corporation. De Belgisch/Nederlandse combinatie SBE/Deltares doet het ontwerp van de sluizen, het onderzoek naar de beschikbaarheid van water, en maatregelen die verzilting voorkomen.
Er komen twee identieke sluizenÂcomplexen: één in het westelijke segment (14,0 km landinwaarts) en één in het oostelijke segment (13,7 km landinwaarts). Schepen overwinnen in drie stappen het hoogteverschil van 30 m tussen beide oceanen. Het worden de grootste sluizen ter wereld: 520 m lang, 75 m breed en 27,6 m diep. Naast iedere sluiskolk komen drie spaarbekkens met zoet water die het waterverbruik met 60 % verminderen.
HKND meldt dat voor de aanleg in totaal 5 miljard m3 materiaal (slib, zand en stenen) zal worden afgegraven. Zo’n vijftigduizend mensen gaan aan het werk om het kanaal in vijf jaar af te krijgen. Het project is in Nicaragua omstreden: dertigduizend mensen moeten verhuizen en de effecten op het milieu worden door belangen- en milieuorganisaties als catastrofaal aangemerkt.
De kosten zijn voorlopig geraamd op $ 50 miljard (€ 42 miljard).