Nieuws
0

DHV bouwt visserijhavens in Ghana

Indra Waardenburg

Ingenieursbureau DHV begeleidt de bouw van elf nieuwe visserijhavens in Ghana. Deze elf havens komen verspreidt langs de kust te liggen en moeten ervoor zorgen dat het laden en lossen voor vissers makkelijker wordt.

In het verleden maakte DHV in opdracht van de Ghana Ports and Harbours Authority al de plannen, ontwerpen en aanbestedingscontracten voor de aanleg van de nieuwe havens. ‘Vier jaar geleden hebben we alle voorbereidingen getroffen en konden we de plannen uitvoeren. Het wachten was alleen op het geld’, vertelt Ben Reeskamp, directeur Havens en Waterwegen bij DHV. De totale kosten voor de aanleg bedragen tweehonderd miljoen dollar en deze worden nu gefinancierd door middel van Chinese leningen. Ongeveer tien miljoen dollar hiervan komt het ingenieursbureau toe.

De kustlijn van Ghana is 539 km lang en erg onherbergzaam. Toch is twintig procent van de bevolking werkzaam in de visserij of in de gerelateerde handel en nijverheid, waarbij ze afhankelijk zijn van de kust. ‘Het aanleggen van deze havens is geweldig voor de bevolking in de kuststreek. Lokale vissers zullen hier het meest van profiteren. De Ghanese overheid is ook bezig om de illegale visserij door grote trailers in hun wateren aan te pakken. Dus de aanpassingen zullen ook beter zijn voor de visstand’, aldus Reeskamp.

Deze zomer starten twee aannemers met de bouw van de havens, wat drie tot vijf jaar tijd in beslag neemt. In de havengebieden wordt land aangewonnen, komen kademuren, golfbrekers en koelhuizen. De nieuwe havens zorgen ervoor dat vissers in de luwte van een golfbreker kunnen laden en lossen en door middel van koelhuizen is de gevangen vis langer houdbaar. Reeskamp: ‘De havens zijn naar alle waarschijnlijkheid een enorme boost voor de Ghanese economie, omdat deze de vis consumptie in het hele land een flinke impuls gaat geven.’ 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×