Mischa Brendel
Oude waterkering niet meer toereikend.
Door verscherpte veiligheidsnormen en de klimaatveranderingen past Zuid-Korea de waterkering in de Nakdong-rivier aan. DHV levert samen met Samsung Engineering & Construction en het Koreaanse ingenieursbureau Yooshin het ontwerp voor de nieuwe beweegbare waterkering.
De Nakdong is de langste rivier van Zuid-Korea en zorgt door haar jaarlijkse overstromingen voor flink wat schade. Het Aziatische land vond de huidige beweegbare waterkering niet langer toereikend en besloot dat deze uitgebreid moest worden. DHV, ook al betrokken bij de bouw van de oude waterkering, mag weer meehelpen. Met de bouw is een investering van 125 miljoen euro gemoeid.
‘Het gaat eigenlijk om een uitbreiding van de huidige waterkering’, legt Wim Klomp, projectdirecteur van DHV uit. ‘De oude kering bestaat uit een beweegbare waterkering in de ene riviermond en een dam in de andere. De dam vervangen we door een tweede beweegbare waterkering.’ De eerste waterkering in de rivier werd in de jaren tachtig aangelegd. Door de klimaatveranderingen en door bezinking in de toevoerkanalen van de rivier is de spuicapaciteit door de jaren heen afgenomen. En dat terwijl er door de hogere waterstanden juist een grotere spuicapaciteit nodig is.
De tweede beweegbare waterkering levert een verdubbeling van de spuicapaciteit op. In het regenseizoen, dat in Zuid-Korea van half juni tot en met half september loopt, kan het rivierwater twee tot vier meter stijgen. Door de verticale schuiven in de waterkering open te zetten, loopt het overtollige water probleemloos de zee in. ‘De kering is vergelijkbaar met de Nederlandse Haringvliet. Alleen in tegenstelling tot bij ons komt de hoogwaterdreiging in Zuid-Korea niet vanuit de zee, maar vanaf de rivieren’, aldus Klomp. De bolling van de kering is naar de zee gekeerd om de trekbelasting te beperken.
Buiten het regenseizoen moet het rivierwater juist zoveel mogelijk worden vastgehouden, omdat het essentieel is voor de irrigatie van landbouwgrond en wordt gebruikt om drinkwater van te maken.
Lees verder onder de foto
Impressie van de nieuwe waterkering in de Zuid-Koreaanse rivier de Nakdong, een investering van 125 miljoen euro (beeld: DHV)
Het scheepsverkeer zal weinig last ondervinden van de bouw van de beweegbare waterkering, die medio 2010 van start gaat en medio 2012 klaar moet zijn. Klomp: ‘De waterkering komt wel aan de rand van de havenstad Busan te liggen, maar hier legt vooral de zeescheepvaart aan. Op de rivier zelf varen relatief weinig en veel kleinere schepen.’
Deze schepen hebben vooralsnog genoeg aan de sluis van circa vijftien bij veertig meter die in de oude waterkering is gebouwd. ‘Er is wel discussie geweest over de bouw van een tweede sluis’, vertelt Klomp. ‘De Zuid-Koreaanse president wilde namelijk het binnenvaartverkeer uitbreiden. Maar veel mensen maakten zich zorgen over de gevolgen voor de drinkwatervoorziening en landbouw, dus is besloten voorlopig niets aan het binnenvaartverkeer te doen.’
De beweegbare waterkering in de Nakdong-rivier krijgt een lengte van ruim driehonderd meter, ongeveer even lang als de oude waterkering. Bij de bouw van de eerste kering en de dam legde DHV een werkeiland aan, waardoor er twee riviermondingen ontstonden. In de ene monding kwam de waterkering, in de andere de dam die DHV nu zal vervangen door de tweede waterkering.