Nieuws
0

Diesel uit plastic afval

Thomas van de Sandt

Het is eigenlijk een heel logische manier om de kringloop te sluiten, en voor veel gemeentes die hun plastic afval nu nog zomaar verbranden zou het een elegante oplossing zijn: van plastic, toch een product uit de petrochemische industrie, weer terug naar olie – of diesel in dit geval.

Het Zwitserse Diesoil heeft al enkele jaren een pilot plant staan die met succes diesel maakt uit plastic afval. Nu gaat het bedrijf zijn techniek, met hulp uit Nederland, op grote schaal wereldwijd toepassen.

Het Goudse bedrijf Petrogas, een dochteronderneming van aannemersbedrijf Mourik, zal voor Diesoil de commerciële installaties ontwerpen en bouwen. ‘De eerste opdracht voor een installatie in het Duitse Grossenhain is al helemaal rond. Maar wereldwijd hebben we vergevorderde gesprekken en verschillende intentieverklaringen zijn al getekend, dus op korte termijn zullen meer opdrachten volgen’, vertelt verkoopdirecteur Edwin Hoogwerf van Petrogas.

En dat is goed nieuws voor de maakindustrie rondom Eindhoven. Elke installatie levert Petrogas vijftien miljoen euro aan omzet op, waar het bedrijf nu een jaaromzet heeft van zestig miljoen euro. ‘Dat levert voor onze werkplaats in Eindhoven, maar ook voor onze toeleveranciers flink meer werk op. We hoeven ons voor de nabije toekomst geen zorgen meer te maken, waar we dat eerst wel deden’, vertelt Hoogwerf.

De commerciële installaties die Petrogas levert, kunnen 3.000 kg plastic verwerken per uur, genoeg voor een gemeente van zo’n vijftigduizend inwoners. De installaties zijn allemaal hetzelfde. ‘Alles wordt gestandaardiseerd, tot en met het gebouw eromheen’, zegt Hoogwerf.

De installatie verwarmt het plastic tot het smelt en in kleinere koolwaterstofketens uiteen valt. Die kleinere fracties verdampen en worden elders gecontroleerd gecondenseerd, waarbij diesel ontstaat. Het gedeelte dat in de reactor achterblijft (additieven, kleurstoffen, weekmakers) wordt afgekoeld tot een vaste stof. ‘Deze kan zo worden gebruikt in de asfaltindustrie’, aldus Hoogwerf.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×