Nieuws

Digital Twins revolutioneren de logistieke toekomst: voorspellende kracht in de praktijk

Digital Twins spelen een steeds grotere rol bij logistieke bedrijven. Deze geavanceerde, datagestuurde virtuele modellen helpen bedrijven niet alleen om de huidige operaties te optimaliseren, maar ook om toekomstige uitdagingen effectief aan te pakken.

Een Digital Twin is een virtuele representatie van een fysiek object of proces. Voor logistieke bedrijven betekent dit dat zij hun operaties kunnen simuleren en voorspellen door real-world data te integreren in geavanceerde wiskundige modellen. “Hoewel het geen glazen bol is, stelt het bedrijven in staat om effectieve noodplanning uit te voeren, en mogelijk meer,” aldus Alexandra Ballestrem, Key Account Director bij Prime Vision.

Voorspellende kracht en noodplanning

Logistieke operaties zijn afhankelijk van talloze factoren die vaak buiten de controle van een bedrijf liggen. Met klantverwachtingen omtrent bezorgsnelheid op een historisch hoogtepunt, is het cruciaal om de serviceniveaus te handhaven, zelfs tijdens onverwachte operationele schokken. Hier komen Digital Twins in beeld. Door enorme hoeveelheden data, gegenereerd door geautomatiseerde sorteercentra, te analyseren, kunnen bedrijven onzekerheid verminderen en beter voorbereid zijn op noodgevallen.

Roosmarijn Schopman, Proposition Manager bij Prime Vision, legt uit hoe bedrijven kunnen profiteren van deze technologie: “Met behulp van een Digital Twin kunnen bedrijven de verhoogde pakket- en brievenvolumes invoeren in de modellen en de operaties testen om een antwoord te krijgen.”

© Prime Vision. Een infographic die een overzicht geeft van hoe de Digital Twin werkt.

Onvoorziene omstandigheden simuleren

Een van de grootste voordelen van Digital Twins is de mogelijkheid om onvoorziene storingen te simuleren en te mitigeren. Stel je voor dat één van de 20 tot 80 hubs in een land uitvalt. Wat gebeurt er dan met de operaties? Een Digital Twin kan deze scenario’s repliceren en de effecten observeren. Dit stelt bedrijven in staat om proactief strategieën te ontwikkelen om stilstand en bezorgvertragingen te minimaliseren.

© Prime Vision. Een simulatie van de robotsorteervloot van Prime Vision.

Optimalisatie en efficiëntie

Naast noodplanning kunnen Digital Twins ook helpen bij het optimaliseren van de dagelijkse operaties. Van het efficiënter benutten van vloeroppervlakte in magazijnen tot het optimaliseren van de beweging van robotica binnen een faciliteit, de mogelijkheden zijn eindeloos. Digital Twins kunnen zelfs helpen bij het verbeteren van de transportefficiëntie door bezorgvoertuigen in de simulaties op te nemen.

Mogelijkheden van Digital Twins

Het succes van Digital Twins hangt af van de nauwkeurigheid en volledigheid van de data. Daarom is het essentieel om zoveel mogelijk fysieke gebeurtenissen te registreren via IT-apparatuur in de faciliteit. Prime Vision helpt bedrijven hierbij door flexibele oplossingen te bieden die naadloos integreren met bestaande infrastructuren en andere leveranciersproducten.

Voor post- en logistieke bedrijven die een proactieve benadering van noodplanning willen nemen, zijn Digital Twins een essentieel hulpmiddel. Door samen te werken met een expert als Prime Vision, kunnen deze bedrijven hun efficiëntie verbeteren en toekomstige uitdagingen met vertrouwen tegemoet treden. “Digital Twins bieden ongeëvenaarde voorspellingskracht,” concludeert Schopman. Zo hoeven bedrijven niet langer te vertrouwen op waarzeggers, maar op de kracht van data en technologie.

Onderwerp: Logistiek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×