Nieuws

Does Science Need Heroes? Een tweedaags symposium over prijzen in de wetenschap

In de week voorafgaand aan de bekendmaking van de Nobelprijswinnaars, op 29 en 30 september, organiseert Rijksmuseum Boerhaave in samenwerking met de Heinrich-Heine-Universiteit, Düsseldorf het symposium Does Science Need Heroes. Tijdens dit symposium wordt onderzocht hoe prijsculturen in de loop van de tijd zijn veranderd en welke rol prijzen hebben in de huidige wetenschappelijke praktijk.

Prijzen in de wetenschappen zijn een barometer van hoe we kijken naar wetenschappelijke excellentie en hoe we wetenschappelijke praktijken en resultaten waarderen. Het bestuderen van prijsculturen helpt om maatschappelijke aspecten van de wetenschapsbeoefening en hoe wetenschap in de samenleving wordt gezien, te ontrafelen.

Tijdens het symposium wordt ingegaan op onderwerpen en vragen als:
Waarom krijgt iemand een Nobelprijs – of niet? Wat betekent het voor de carrière van een wetenschapper om een Nobelprijs te krijgen? Hoe evolueerde de publieke perceptie van Nobelprijswinnaars in de loop van de tijd?


Moeten prijzen gericht zijn op wetenschappelijke collectieven en samenwerkingen, in plaats van op individuen? Hebben prijzen niet de neiging om reeds bevoorrechte wetenschappers te belonen? Hoe kan bijvoorbeeld de genderkloof of global-zuid-kloof met betrekking tot de meest prestigieuze prijzen worden overbrugd?

Het symposium vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2023 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Inschrijven is mogelijk voor het hele programma, of voor een van beide dagen. Het programma is volledig Engelstalig.

Het volledige programma vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave en inschrijven kan tot vrijdag 22 september 2023.

Sprekers tijdens het symposium zijn:
Pernilla Wittung-Stafshede, Marianne Noel, Rob van den Berg, Annlies Noordhof-Hoorn, Christiaan Engberts, Ad Maas, Daniela Angetter-Pfeiffer, Jeff Seeman and Guillermo, Restrepo, Louise Gunning, Nils Hansson, Frank Miedema, Gijs van der Ham en Olov Amelin.

Onderwerp: Wetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×