Rijkert Knoppers
Elektrische auto’s draadloos opladen met behulp van resonantie zou wel eens wel efficiënter kunnen zijn dan met de meer gangbare inductie.
Dat is de stellige overtuiging van het Amerikaanse Hevo Power, dat begin 2014 het eerste draadloze oplaadsysteem met een dergelijke techniek gaat toepassen in Washington Square Park in New York.
Het systeem van Hevo (hybrid and electric vehicle optimisation) werkt net zoals bij de gangbare inductieve oplaadtechniek met spoelen, die zich zowel aan de onderkant van de elektrische auto als vlak onder het straatoppervlak bevinden. Maar in tegenstelling tot het gangbare inductieladen, dat met magnetische velden werkt, gebruikt het resonantiesysteem magnetische resonantie. Bij inductieladen is vereist dat de bron en de ontvanger erg dicht bij elkaar zijn, in de orde van enkele millimeters, bij magnetische resonantie is het mogelijk om een afstand van enkele centimeters aan te houden.
De belangstelling voor resonantieopladen zit sterk in de lift. Het in Boston gevestigde WiTricity Corp., in 2007 ontstaan als spinoff-bedrijf van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), wil volgend jaar samen met elektronicabedrijf Delphi, Toyota en Mitsubishi een draadloos resonantiesysteem voor elektrische auto’s op de markt brengen. ‘We hebben de afgelopen twee jaar erg zorgvuldig naar de eigenaren van een Prius Plug-In Hybride geluisterd’, aldus Satoshi Ogiso van de Toyota Motor Corporation, die hieraan toevoegt dat veel eigenaren van een elektrische auto een handiger oplaadsysteem dan met een elektriciteitskabel wensen. ‘In antwoord daarop ontwikkelen we een nieuw draadloos oplaadsysteem dat resonantie produceert tussen een spoel op de bodem en een spoel aan boord om de accu op te laden zonder het geharrewar van een kabel. We gaan in 2014 het systeem in Japan, de VS en Europa laten certificeren.’
Veel energie verloren
Overigens is niet elke autofabrikant enthousiast over de draadloze oplaadtechniek, of het nu gaat om inductie of om resonantie. En veelgehoord nadeel van de draadloze techniek is dat er tijdens het laden relatief veel energie verloren gaat. Als het laden met een efficiency van 85 % gebeurt, zal bij de overdracht van bijvoorbeeld 10 kW ongeveer 1,5 kW ‘verdwijnen’.
‘Tesla gaat de mogelijkheid van inductief laden niet aanbieden, want dit vereist twee afzonderlijke oplaadsystemen in de auto’, vertelde Elon Musk, directeur van Tesla onlangs tijdens een presentatie over de nieuwe elektrische Tesla Model S in Londen. Hij wees er hierbij op dat Model S speciaal ontworpen is voor een automatisch verwisselsysteem van accu’s; een tweede systeem met apparatuur voor inductief laden aan boord zou teveel van het goede zijn.