Nieuws
0

Drukvat gevuld via holle kogel

Thomas van de Sandt

ECN heeft een eenvoudige en goedkope manier ontwikkeld om vaste stoffen, vloeistoffen of gassen toe te voegen aan een reactorvat onder druk: de feed valve.

Het onderzoeksinstituut is nu op zoek naar industriële partners om het systeem op de markt te brengen.

De feed valve is geschikt voor allerlei hogedrukinstallaties als kolenvergassers en vriesdrooginstallaties, maar in eerste instantie vooral in de biomassaverwerking, denkt Marco Klitsie van ECN. ‘Het kan verschrikkelijk lastig zijn een niet-homogeen product in te brengen in een hogedrukvat. Probleem bij bestaande toevoerkleppen is dat materiaal kan achterblijven. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een spoelgas, maar dat kan het proces in de reactor verstoren. De feed valve heeft daarvan geen last.’

Het systeem van ECN wordt op de reactor geplaatst. Onderin de behuizing zit een kogel met binnenin een cilindervormige ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met de toe te voegen stof een daarna wordt de kogel 180 graden gedraaid, zodat de opening zich aan de reactorzijde bevindt. De inhoud die niet direct naar beneden valt wordt uit de kogel gedrukt door een zuiger die zich onderin de cilinder bevindt. Daarna draait de kogel zich weer naar de originele positie. Behalve om stoffen toe te voegen, is de feed valve ook andersom te gebruiken voor het nemen van monsters of het aftappen van producten uit een drukvat.

ECN heeft patent gekregen op het systeem, heeft de werking inmiddels aangetoond in een demo-installatie en is nu op zoek naar partners die mogelijkheden zien in hun installaties. ‘Elke specifieke toepassing heeft natuurlijk een specifieke uitwerking nodig en we moeten kijken hoe we dat uiteindelijk samen met de industrie gaan vermarkten’, aldus Klitsie.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×