Nieuws
0

Duitse fusiereactor klaar voor de start

Rijkert Knoppers

De Wendelstein 7-X kernfusie­centrale in het Duitse Greifswald is een nieuwe fase ingegaan, nu na een bouw­periode van negen jaar het opstarten van de installatie gaat beginnen. Dit gebeurt aan de hand van het uittesten van alle verschillende functies en parameters van het systeem.

De reactor is niet uitgerust met een tokamak, zoals de ITER-centrale die in Zuid-Frankrijk in aanbouw is, maar met een stellarator. In tegenstelling tot een tokamak, die elektriciteit door het plasma in de reactor stuurt om de benodigde vorm van het magnetisch veld te verkrijgen, gebruikt een stellarator hiertoe grillig gevormde spoelen. Een tokamak heeft als nadeel dat het langdurig instandhouden van het magnetisch veld moeizaam verloopt; een stellarator zou dankzij de speciale spoelen een magneetveld beter kunnen handhaven.

‘We hopen dat de Wendelstein 7-X reactor een plasma kan produceren dat eenzelfde dichtheid en temperatuur heeft als het plasma van tokamak-installaties’, verduidelijkt Thomas Klinger, wetenschappelijk leider van Wendelstein 7-X. ‘Stellaratoren die tot nu toe gebouwd zijn, bleken hiertoe niet in staat. Dus in zekere zin is de Wendelstein 7-X wereldwijd de meest geavanceerde stellarator van alle tijden.’

Lees verder onder de video

Als eerste in de reeks werkzaamheden staat het vacuüm pompen van het grote reactorvat, waarin de zeventig supergeleidende spoelen zijn ondergebracht, op het programma. Een volgende stap is het koelen van de spoelen tot -270 °C. Door vervolgens de spoelen stuk voor stuk in werking te brengen zal het benodigde magnetische veld ontstaan.

Deze voorbereidende werkzaamheden zullen naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×