Teake Zuidema
Waar vooral gascentrales bekend staan om hun flexibiliteit, krijgt Duitsland nu ook de beschikking over kolencentrales die dankzij geavanceerde turbines snel reageren op fluctuaties in vraag en aanbod.
De twee 1.100 MW stoomturbines van de grote bruinkoolcentrale die het Duitse energiebedrijf RWE in augustus 2012 bij Neurath in gebruik nam, kunnen binnen vijftien minuten 500 MW meer of minder leveren. Dat is niet alleen zes maal zo snel als conventionele kolencentrales, maar ook sneller dan de meeste gascentrales.
Het kan nog beter. RWE werkt samen met het Franse Alstom aan een nieuwe kolencentrale bij Niederaussem, met turbines die binnen vijftien minuten 600 MW kunnen op- of afschakelen. Dit wordt mogelijk door het gebruik van zeer sterk staal en een geavanceerde besturing, die zorgt voor optimale samenwerking tussen de turbines en de andere componenten van de centrale.
‘Duurzame energie heeft altijd voorrang in het Duitse stroomnet en daarom moeten conventionele centrales zich aanpassen’, zegt Manfred Lang, woordvoerder van RWE. ‘We hebben daarom flexibele kolencentrales nodig die snel kunnen reageren op het fluctuerende aanbod van wind- en zonne-energie.’
Volgens Alstom Thermal Power kunnen de 170 m hoge boilers in Niederaussem twee keer zoveel warmtebelasting weerstaan als hun voorgangers. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van het sterke T24-staal met nieuwe lastechnieken. Het besturingssysteem beschikt continu over real-time data waardoor het geen gebruik maakt van vooraf ingestelde, conservatieve parameters.
‘De Duitse gascentrales hebben grote problemen’, zegt Lang. ‘Duurzame energie heeft voorrang en kolencentrales leveren veel goedkopere stroom.’ Johannes Teyssen, directeur van de Duitse E.ON, zei op 16 januari dat Duitse gascentrales momenteel niet rendabel zijn. E.ON verdient 7,50 euro aan iedere megawatt uit steenkool en verliest 15 euro aan iedere megawatt uit aardgas.