Nieuws
0

Duurzame materialen krijgen € 9 miljoen van NWO

Gerald Schut

Wetenschapsfinancier NWO stopt € 9 miljoen in 15 verschillende onderzoeksprojecten naar duurzame materialen. De projecten worden gefinancierd uit het programma Materials for Sustainability (Mat4Sus). De materialen moeten bijdragen aan een overschakeling naar een niet-fossiele energievoorziening.

De onderzoeksprojecten zijn stuk voor stuk samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse universiteiten of instituten met veelal private partijen. De onderzoeken richten zich vooral op efficiëntere of flexibelere zonnecellen, nieuwe batterijen en op manieren om broeikasgas koolstofdioxide om te zetten in brandstof. De meeste onderzoeken behandelen fundamentele vragen. Hieronder volgen twee voorbeelden die dichter tegen praktische toepassing aanschurken.

In een samenwerkingsverband van de TU Delft, UvA en Toyota wordt gewerkt aan buigzame zonnecellen van verschillende afmetingen die bijvoorbeeld op de buitenkant van een elektrische auto geplaatst kunnen worden. Handig om al te laden terwijl je rijdt. De onderzoekers passen recent ontdekte veelbelovende materialen aan om zoveel mogelijk zonlicht te vangen en om te zetten in elektriciteit. Van deze materialen zouden dunne, flexibele zonnecellen gemaakt moeten kunnen worden.

TU/e en de RU werken samen met onder meer TNO aan opslag van zomerwarmte voor gebruik in de winter in zouthydraten. Dat zou een grote sprong voor duurzaamheid betekenen, want zo’n 70 % van het energiegebruik in gebouwen gaat naar verwarming. Zouthydraten kunnen warmte opslaan door hun watermoleculen los te laten. Door die droge zouten later weer in contact te brengen met water komt de opgeslagen warmte vrij. De onderzoekers hopen de capaciteit en stabiliteit van de zouten te verbeteren en onderzoeken de toepassing hiervan in gebouwen, onder de grond en op grotere schaal.

Onderwerp:
ChemieEnergieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×