Nieuws
0

Duurzame technieken onder 800 bar

Thomas van de Sandt

Om verschillende duurzame technieken de laboratoriumschaal te laten ontgroeien, verbouwt de Universiteit Twente het oude hogedruklab op de campus tot een zogenaamd Sustainable Energy Lab.

De nieuwe faciliteit, die naar verwachting eind 2014 haar deuren opent, zorgt voor een tussenstap op weg naar een industriële schaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om de omzetting van biomassa naar transportbrandstoffen en chemicaliën, afvang en gebruik van koolstofdioxide, membraantechnologie en foto- en elektrokatalyse.

Ook in het nieuwe lab blijft het mogelijk om onder extreem hoge druk – tot 800 bar – te werken. ‘Onder hoge druk kunnen we batches tot 5 l uitvoeren of continue processen tot 1 kg/h’, meldt Sascha Kersten, hoogleraar sustainable process technology. ‘In de proceshal daarnaast, onder lage druk, kunnen we hoeveelheden tot 50 kg/h aan.’

Voor de hogedrukprocessen staat de apparatuur in een betonnen ruimte, met alle aansturing daarbuiten. Tijdens de proef wordt de ruimte voor de veiligheid hermetisch afgesloten. In het dak van de betonnen constructie zit een zwak punt, waardoor bij een explosie de druk kan ontsnappen.

Als voorbeeld van een hogedrukproces dat de UT gaat testen, noemt Kersten het hydrogeneren van vloeibare biomassa. ‘Hiermee maken zetten we pyrolyseolie bij 300 tot 400 °C en 250 bar waterstofdruk om in raffineerbare olie. Een ander voorbeeld is het omzetten van zout water in drinkwater en zout. Bij andere technieken houd je dan altijd een zoete en een zoute waterstroom over, maar bij temperaturen van 450 tot 500 °C en 250 bar kun je het zout als vaste stof overhouden.’

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×