Nieuws

€ 18 miljoen impuls voor Nederlands waterstofnetwerk: HyTROS onderzoekt veilige infrastructuur

In het hart van de Nederlandse energietransitie staat de ontwikkeling van een grootschalig waterstofnetwerk. Met een recente injectie van € 18 miljoen zet het HyTROS-project een significante stap naar een veilige en efficiënte waterstofinfrastructuur. Dit onderzoeksinitiatief belooft de weg vrij te maken voor de transitie naar groene waterstof, een essentiële drager van duurzame energie in Nederland.

Ambitieus plan voor groene toekomst

Het project HyTROS, een onderdeel van het Nationaal Groeifondsprogramma GroenvermogenNL, heeft als doel de fundamenten te leggen voor een uitgebreid netwerk van waterstofpijpleidingen. Deze pijpleidingen zijn ontworpen om zowel bovengronds als ondergronds veilig waterstof te transporteren. Marjan Oudeman, bestuursvoorzitter van GroenvermogenNL, benadrukt het belang van deze ontwikkeling: “Voor we groene waterstof in Nederland op grote schaal kunnen gebruiken, is er nog veel onderzoek en innovatie nodig.”

Een kijkje in HyTROS

HyTROS staat voor Hydrogen Transport, Offshore and Storage en focust zich op drie hoofdaspecten: transport via pijpleidingen, opslag (zowel boven- als ondergronds) en de veiligheid daarvan. Het consortium, bestaande uit 32 partijen uit onderzoek en industrie, werkt aan oplossingen om bestaande aardgassystemen aan te passen en nieuwe assets te ontwikkelen die nodig zijn voor een toekomstbestendig waterstofsysteem.

Een van de grootste uitdagingen is het hergebruiken van het bestaande aardgassysteem voor waterstofdoeleinden. Daarnaast is de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor zowel onshore als offshore opslag cruciaal. Nederland mikt op een capaciteit van 4GW aan elektrolyzers door 2030, een ambitieuze stap die het pad effent voor groene waterstofproductie op grote schaal.

GroenvermogenNL’s grootschalige plannen

Naast HyTROS zijn er binnen het GroenvermogenNL R&D-programma nog tal van projecten die zich richten op het versterken van de gehele waardeketen van de groenewaterstofindustrie. Met een totale investering van € 177 miljoen tot 2030 in verschillende onderzoeksprogramma’s, richt GroenvermogenNL zich op een integrale benadering, die ook pilotprogramma’s, demonstraties en het opbouwen van menselijk kapitaal omvat.

De toekomst van duurzame energie in Nederland krijgt vorm door de inspanningen van projecten als HyTROS. Met een strategische focus op onderzoek en ontwikkeling, is Nederland op de goede weg om een leidende rol te spelen in de groene waterstofeconomie. Het initiatief van HyTROS is niet alleen een boost voor de energietransitie maar draagt ook bij aan een klimaatneutraal Nederland.

Onderwerp: Duurzaamheid

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×