Nieuws
0

€ 194.000

Ellen den Broeder

Dat bedrag is de Balken­endenorm. En dat is een prachtig salaris waar bepaalde verantwoordelijkheden bij horen en geweldige prestaties op topniveau voor geleverd moeten worden. Dat is voor mensen die waarschijnlijk ‘dag en nacht’ werken en enorm fysieke of mentale inspanningen leveren.

Het is in elk geval niet het salaris van een monteur/technicus. Die verdient met een gemiddeld opleidingsniveau MBO1+2/MBO 3+4 en 10 tot 20 ervaringsjaren
€ 35.000 tot € 45.000 per jaar (red: NVDO Onderhoudskompas). En dan werkt deze professional soms zijn hele werkende leven in een omgeving vol (gevaarlijke) stoffen, geluidsoverlast en ook nog eens in wisselende diensten. Dat is wat mij betreft een zogenaamd Zwaar Beroep. Want een onderhoudsprofessional die 45 jaar in dezelfde fabriek werkt, heeft rugklachten, versleten knieën en een gehoorbeschadiging.

En € 194.000 is ook niet het salaris van een proces en operations engineer die in zijn werk uitvoerende taken uitvoert zodat het proces optimaal functioneert. 3 % van de totale onderhoudsprofessionals heeft momenteel zo’n functie, is HBO/MBO 3+4 opgeleid en heeft 10 à 15 ervaringsjaren. Die collega komt met zijn € 40.000 tot € 60.000 per jaar ook niet in de buurt van de Balkenendenorm.
Matthijs van Nieuwkerk wél. In de media wordt de presentator van DWDD vergeleken met andere presentatoren en hij vindt dat hij echt wel veel meer geld zou moeten krijgen dan onze minister-president. Dat stoort mij enorm. Van Nieuwkerk levert toch geen prestaties van topniveau? Een autocue kunnen we allemaal wel voorlezen. En enorme fysieke of mentale inspanningen levert hij ook niet. En van een Zwaar Beroep is al helemaal geen sprake.

Daarom beste Matthijs, kom eens een week meedraaien in de onderhoudsorganisatie van een van onze mooie maakbedrijven. Maar dan wel in wisselende diensten, niet in je colbertje, maar in volle pbm’s, op je knieën, trap op trap af en met gezette pauzes. En draai dan ook meteen een week consignatiedienst, dan kunnen we je 24/7 oproepen om storingen op te lossen. En als het besef er dan nog niet is, dat het hier gaat om een Zwaar Beroep, kan je altijd nog een week extra meedraaien op onderhoudsmanagementniveau. Dan geef je leiding, moet je wel een HBO/WO-opleidingsniveau hebben én 15 tot 25 ervaringsjaren. En dan verdien je een gemiddeld salaris dat nog steeds ver van de Balkenendenorm ligt: € 60.000 tot € 100.000 per jaar.

 

Ellen den Broeder zal dit jaar twaalf keer een gastcolumn schrijven – en de vele facetten en het belang van onderhoud en asset management in onze samenleving belichten.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×