Nieuws
0

EDGE-gebouw voor Berlijn

Mischa Brendel

BAM Deutschland, de Duitse tak van Koninklijke BAM Groep nv, gaat in Berlijn een hightech kantoorgebouw realiseren. De Nederlandse vastgoed-technologie-onderneming EDGE Technologies heeft hiertoe opdracht verleend.

Het gebouw EDGE Grand Central zal verrijzen ten noordwesten van het centraal station van de Duitse hoofdstad en is een zogenoemd ‘smart building’, dat het energieverbruik minimaliseert. Het gebouw, dat ‘het slimste gebouw van Duitsland’ moet worden, krijgt negen verdiepingen voor meerdere huurders en biedt circa 22.600 m2 aan flexibele kantoorruimte.

EDGE presenteert zichzelf als technologieplatform, dat een IP-kernnetwerk (een zogenoemde backbone) omvat. In essentie is het gebouw uitgerust met een netwerk aan sensoren, welke zaken als luchtkwaliteit, temperatuur en belichting bijhouden. Via een smartphone-app kunnen gebruikers van de flexibele kantoren snel hun weg vinden binnen het gebouw en gemakkelijk werkruimtes reserveren. Door deze werkwijze worden ruimtes die niet in gebruik zijn nooit onnodig verwarmd of verlicht, wat flink in het energieverbruik scheelt. Data-analyse moet leiden tot een verdere optimalisatie van het energieverbruik van het gebouw.

Het gebouw maakt deel uit van Europacity. Deze jongste stadswijk van Berlijn is 61 ha groot en is gesitueerd rondom het centraal station van de stad.

Naar verwachting levert BAM het gebouw in het voorjaar van 2020 op aan EDGE Technologies.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×