Nieuws
0

Een bult van compromissen

1adfd7523e9a1115d407bf688944d14041dee147

Mischa Brendel

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

In aanloop naar de race van 13 tot en met 20 oktober leggen de vier teams uit waarom hun team gaat winnen en wat hun zonnewagen het beste voertuig in de race maakt. Solar Team Twente komt dit jaar met een veel kleinere auto dan eerder.

Ook Twente is inmiddels een zonneraceveteraan. Het Solar Team Twente doet sinds 2005 mee met de World Solar Challenge en heeft sindsdien de top 10 niet meer verlaten. Met name in 2015 was het spannend, toen de Twentenaren tegen het Vattenfall Solar Team (toen nog Nuon Solar Team) streden om de eerste plek en deze net moesten afstaan aan de Delftenaren. Dit jaar mikt het Solar Team Twente opnieuw op de eerste plaats.

Dit jaar doet het team mee met RED E, inmiddels de achtste zonnewagen van het team. Het is hun kleinste auto tot nu toe. Opvallend aan dit catamaran-model is het ontbreken van een neus, waardoor de wagen de bijnaam ‘de kart’ heeft gekregen.

Lees verder onder de foto


(copyright: Jerome Wassenaar)

Net als NunaX heeft ook RED E triple junction galliumarsenidecellen, wat het oppervlak dat bekleed mag worden met zonnecellen beperkt tot 2, 64m2. Dat is anders dan twee jaar geleden, toen de zonnewagen nog siliciumcellen gebruikte en er dus een veel groter oppervlak met zonnecellen bekleed mocht worden.

Deze verandering heeft grote gevolgen voor de vorm van de auto, vertelt technisch manager Sybrun Wubs: ‘Oneerbiedig gezegd ziet de auto eruit als twee horizontale surfplanken op een rij naast elkaar met een plank erboven. Maar daarmee beledig ik de jongens van de aerodynamica heel erg, die met dit ontwerp streng hebben gelet op de aerodynamische vorm van de wagen.’

Een ander aspect dat bijdraagt aan een kleinere auto, is de speciale wielophanging van RED E, die gelijk is aan de wielophanging in de Formule E en Formule 1. Wubs: ‘We hebben een pull-rod-ophanging.’ Het exacte verhaal is erg technisch, maar de essentie is dat de veerdemper horizontaal en niet diagonaal in de torsiebox wordt geplaatst, waardoor deze kleiner kan en dus leidt tot een kleinere auto.

Een kleinere auto heeft echter ook zijn impact buiten de aerodynamica. Denk aan de wegligging en de ruimte die er beschikbaar is om de nodige systemen in de auto te verwerken. Wubs: ‘De auto is een bult van compromissen; er vindt constant overleg plaats.’

Het Solar Team Twente heeft zijn eigen Motor Control Unit (MCU) ontworpen. ‘De MCU is het brein achter het aansturen van de motor’, licht Wubs toe. Dit systeem bepaalt onder meer wat de juiste stroomtoevoer is om de motor zo te laten lopen dat de auto de juiste snelheid aanhoudt.’

Het grote voordeel aan zelf ontwikkelde elektrische systemen is dat alles goed op elkaar is af te stemmen, iets dat je bij de inkoop van off-the-shelf-systemen veel minder goed kan doen.

Wubs is verantwoordelijk voor de planning, voortgang en realisatie van de verschillende onderdelen die het technische team ontwikkelt. Hij heeft bewust voor een iets minder technische positie gekozen, omdat hij zelf biomedische werktuigbouwkunde studeert. Maar hij wilde wel meedoen met dit project: ‘Ik vond het al vanaf mijn eerste studiejaar een heel gaaf project. Dit is toch een van de gaafste dingen die je kan doen binnen de universiteit?’

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten