Nieuws
0

Een civieltechnisch schaap met vijf poten

Continu

Een civieltechnicus was vroeger een echte uitvoerder, die zich uitsluitend met techniek bezighield. Maar functies veranderen snel, en tegenwoordig worden er veel meer eisen aan techneuten gesteld.

Opdrachtgevers vragen mij dan ook geregeld om een schaap met vijf poten. Ze willen niet alleen een goede technicus, maar een die ook organisatorisch sterk is, communicatief vaardig, commercieel onderlegd, in het bezit van een helikopterview en dan bij voorkeur ook nog eens tussen de 25 en 35 jaar oud. Vaak een onrealistisch hoge verwachting. Dat heeft alles te maken met de schaarste op de civieltechnische markt. Er blijft – en dat is een wezenlijk verschil met een sector als de bouw – een groot tekort aan goede kandidaten.

Om een geschikte kandidaat binnen te halen, moet een bedrijf zich daarom meer dan ooit goed verkopen. De ‘grote jongens’ in de sector denken minder moeite te hebben met het vinden van personeel, die koketteren met sexy projecten. Voor kleinere bedrijven is het een stuk lastiger. Om het schaap met vijf poten te vinden, moeten bedrijven hun voordelen beter benadrukken. Daarentegen kan het ook geen kwaad om eens wat breder te kijken. Als voor een bepaalde functie competenties belangrijker zijn dan technisch-inhoudelijke kennis, kijk dan bijvoorbeeld ook eens naar profielen met een technische-bedrijfskundeachtergrond.

Continu schakelt al 21 jaar tussen opdrachtgevers en kandidaten en kan meerwaarde bieden bij het realiseren van de perfecte match. Hoe? Door een goed beeld te vormen van de kandidaat en dit te schetsen aan een opdrachtgever. Wat voor type is het, wat vindt hij of zij belangrijk binnen een bedrijf? Voor de opdrachtgever is het vervolgens belangrijk om in het gesprek met deze kandidaat goed in te spelen op die wensen en behoeftes. Zo verkoop je je als bedrijf beter en maak je meer kans op de juiste kandidaat.

Ivan Mendeszoon, Senior Adviseur Civiele Techniek bij Continu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×