Nieuws
0

Een Delta- en een Klimaatcommissaris

Benno Boeters

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) leidde op 4 november de premier van Bangladesh rond bij de Deltawerken en de tweede Maasvlakte.

Een dikke week later verrichtte zij de ‘opleveringshandeling’ van Ruimte voor de Rivier Deventer. Deze minister laat zich graag zien als boegbeeld van de Nederlandse watersector. En wij – de burgers van dit lage land – vinden door de bank genomen dat wij in de wereld voorop lopen in waterveiligheid en de beheersing van risico’s. De schok van de watersnoodramp in 1953, na decennialange verwaarlozing van de waterkeringen, leidde tot de consensus van ‘dit nooit weer’ en de Deltawerken. Pionierswerk waarmee we nu nog lopen te pronken.

Wat ‘we’ ook heel goed gedaan hebben, was het instellen van de tweede Deltacommissie, na de bijna-rampen in 1993 en 1995, toen het peil in de grote rivieren ongekend hoog kwam te staan. Een keiharde wake-up call. Cees Veerman en de zijnen hebben toen het waterveiligheidsbeleid weer goed neergezet. Met als kernelementen: langetermijnplanning, financiering en aansturing uittillen boven het niveau van tijdelijke politieke discussies en aanscherping van veiligheidsnormen. Dus hebben we nu een Deltafonds, een Deltacommissaris, de strengste veiligheidsnormen ter wereld en mooie projecten waar de minister de lintjes doorknipt.

Deze minister loopt wel warm voor water, maar niet voor het milieu; dat laat ze over aan de staatssecretaris. Dat is zeer kwalijk. Klimaatverandering is net zo bedreigend als toenemende overstromingsrisico’s; de twee hebben natuurlijk alles met elkaar te maken. We weten dat de gevolgen rampzalig zijn als de mondiale opwarming voortduurt. Alleen: er is nog geen ramp gebeurd, geen ‘1953’.

Als we nu eens de ervaringen in waterveiligheid, kansberekeningen en veiligheidsnormen, kortom al die kennis waarmee we in de wereld voorop lopen, toepassen op klimaatveiligheid? Parallel aan de Deltacommissaris zouden we een Klimaatcommissaris moeten benoemen, een Klimaatfonds instellen en een langetermijnplanning maken. Niet wachten op de klimaatramp, maar die voorkómen door drastische CO2-uitstootbeperking.

Dit probleemgebied, inclusief de transitie naar niet fossiele energiebronnen, moet uit de politieke sfeer komen. Daarom is het initiatief van PvdA en Groen Links voor een klimaatwet een goed idee. Veel burgers en bedrijven zijn het gesteggel en welles-nietes over klimaatverandering al lang voorbij. Ze willen er wat aan dóén!

Of ze nu gemotiveerd worden door het rendement op zonne- of windstroom of door bezorgdheid over opwarming van de aarde, betrokken burgers willen actie ondernemen. En de netwerkbeheerders (Stedin, Enexis en Alliander), een paar grote banken en groene energiemaatschappijen zitten daar bovenop.

ECN verwacht in 2020 een vervijfvoudiging aan opgesteld vermogen in pv-panelen, ten opzichte van 2015, van 1 naar 5 GW (in 2013 was het nog 739 MW). Nederland telt op dit moment 212 lokale energiecoöperaties; initiatieven van burgers om collectief zonnepanelen te plaatsen, windmolens neer te zetten, of de mogelijkheden van biomassa, collectieve wko of aardwarmte te onderzoeken. Volgens de Lokale Energiemonitor van Hier Opgewekt investeren coöperatieleden al bij elkaar zo’n tien miljoen euro in hun ‘eigen’ CO2-vrije energievoorziening. De laatste drie jaar zijn negentig collectieve zonnestroomprojecten opgezet en zo’n vijftig ‘burgerwindmolens’ zitten in de pijplijn. Of déze minister dáár ooit een lintje komt doorknippen…?

Benno Boeters is freelance medewerker van TW

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×