Nieuws
0

Eerste ‘biobrug’ in Eindhoven

4eab4b487640994214511702791737a79468a6e3

Mischa Brendel

Op de campus van de TU Eindhoven is ’s werelds eerste volledig uit biocomposiet vervaardigde voetgangersbrug geplaatst.

De brug van hennep- en vlasvezels komt voort uit een samenwerking tussen diverse kennisinstellingen en bedrijven, waaronder de TU/e, de TU Delft, Avans Hogeschool, composietbedrijf NPSP en diverse ROC’s uit de regio Eindhoven.

Lees verder onder de foto


(Copyright: TU Eindhoven/Monique van de Ven)

Op 25 oktober werd de 14 m lange ‘biobrug’ over de Dommel geplaatst; op 27 oktober opende de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs de brug officieel voor het publiek. De biocomposietbrug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject B3: Fully Bio-Based composite pedestrian bridge.

Voor de ontwikkeling van het biocomposiet waaruit de brug bestaat, plakten de ontwikkelaars vezels van hennep en vlas om een kern van biologisch PLA (polymelkzuur). Vervolgens zogen zij met behulp van een vacuüm een biohars in deze vezelpakketten en lieten deze uitharden om zo de brugligger te vormen. PLA kan plastics als polyetheen en polystyreen vervangen, maar is vooralsnog duurder in productie.

Voordat de biobrug geplaatst werd, doorstond deze al met succes een belastingproef. De brug bevat 28 sensoren die de doorbuiging van de brug zullen meten. De initiatiefnemers willen met deze test, die een jaar duurt, aantonen dat biocomposiet een duurzaam alternatief is voor huidige, meer milieubelastende bouwmaterialen. Dit is volgens TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok de eerste voetgangersbrug ter wereld die volledig van biomaterialen is gebouwd: ‘Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen.’ Zo claimde de nieuwe Emmense dierentuin Wildlands eerder een wereldprimeur met zijn klapbrug die geheel gemaakt is van biomaterialen, maar daarbij gaat het om liggers van gerecycled PET-schuim.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten