Nieuws
0

Eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland

Mark van der Heijden

Het nieuwe Isala ziekenhuis in Meppel is gasloos opgeleverd. Dit maakt het het eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland. Ook de tegelijk gerealiseerde locatie van Reestdal Revalidatie heeft geen gasaansluiting.

De energie wordt opgewekt door ruim 400 zonnepanelen en opgeslagen door middel van warmte-koudeopslag. In een warmte-koudeopslag-installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Om verspilling tegen te gaan, wordt met een smart buildingsysteem de energie voor verwarming en verlichting afgestemd op het ruimtegebruik.

Het ziekenhuis is verder voorzien van klimaatplafonds en warmtepompen, maar ook van een groen dak wat zorgt voor vergroening en bergen van hemelwater. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het naadloos aansluit bij de locatie in het Reestdal door onder andere een groen dak dat opgaat in het landschap.

Architectenbureau Vakwerk Architecten heeft het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met ingenieursbureau Deerns. Een speciaal, legionellaveilig concept van Deerns verhit het tapwater, waarbij een elektrisch doorstroomapparaat elk tappunt van warm water voorziet. Dit concept zorgt voor een goede legionellabeheersing en voor¬komt distributiewarmteverlies.

De nieuwbouw van het ziekenhuis is uitgevoerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer, Trebbe, Engie (Consortium TDE). Het consortium is gedurende 25 jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud, de exploitatie en energielevering. De terreininrichting heeft Isala, om de integraliteit te borgen, middels TDE gegund aan Dura Vermeer en Engie. Dura Vermeer heeft de volledige uitwerking van het uitvoeringsontwerp en de realisatie van het groen verzorgd – terreinverhardingen en het meubilair. Waarbij Engie de realisatie van de terreininstallaties zoals OV en parkeervoorzieningen heeft verzorgd.

Isala is een compact ziekenhuis van 17.583 m2 bruto-vloeroppervlakte met korte looplijnen voor patiënten en ouderen. De principes van het healing environment, veel daglicht, kleur en uitzicht op natuur, komen in het gehele ziekenhuis terug. Het ziekenhuis heeft onder andere een 7x 24 uurs SEH, een OK-complex met 4 operatiekamers, 1 behandelkamer OK-klasse 2, een kliniek met 100 bedden en 24 bedden dagverpleging, dialyse, oogheelkunde, LAB-ruimten, radiologie en nucleaire geneeskunde.

Het geriatrisch revalidatiecentrum Reestdal Revalidatie is 5.337 m2 groot en heeft 64 klinische plaatsen voor de geriatrische revalidatiezorg, ruimte voor dagbehandeling en voorzieningen voor eerstelijns behandeling.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×