Nieuws
0

Elektrodes als smaakmaker

8ee4d2fcb2bb1ef4355dcad45c23a03a29aaa70b

Teake Zuidema

Nimesha Ranasinghe, directeur van het Multisensory Interactive Media Lab van de University of Maine, heeft eetstokjes gemaakt die een bord zoutloze aardappelpuree een zoute smaak geven. In de eetstokjes zitten elektroden die een laag voltage door de tong zenden.

Door frequenties en amplitudes te manipuleren, slaagt Ranasinghe erin zout, bitter en zuur te simuleren. Met de overige twee basissmaken, zoet en umami, lukt dat nog niet. Voorwaarde voor deze virtuele smaakbeleving is wel dat de beide stokjes tegelijkertijd in aanraking komen met de tong. Onder gewone omstandigheden is dit niet het geval. Ranasinghe doet zijn onderzoek daarom met smakeloze aardappelpuree die van de stokjes gelikt moet worden.

Hij kwam op het idee door ruim veertig jaar oud onderzoek waarbij men probeerde met elektroden smaken te stimuleren bij mensen met hersenbeschadigingen. Het idee dat afgebakende gebieden van de tong ieder louter verantwoordelijk zijn voor één basissmaak is achterhaald. Alle delen van de tong zijn volgens Ranasinghe gevoelig voor alle smaken, alleen de drempelwaarde om iets te proeven varieert. Het Multisensory Interactive Lab experimenteert inmiddels met smaakelektroden in soepkoppen en flessen.

Ooit zal het wellicht mogelijk zijn elektronisch alle smaken te geven aan iedere smakeloze hap en deze virtuele smaken vervolgens te versturen via Internet. Maar chef-koks hoeven nog niet echt bang te worden. De beleving van voedsel wordt naast smaak voor een belangrijk deel bepaald door geuren. Voor virtuele aroma’s zullen elektroden moeten worden ingebracht in de neus of direct in de hersenen.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten