Nieuws
0

Elfstedentocht in zonneboten gebouwd door scholieren

redactie

Op 6 juli vertrokken drie zonnebootjes uit Leeuwarden voor de 220 kilometer lange Elfstedentocht. In vijf dagen legden twaalf scholieren in drie team uit Leeuwarden, Sneek en Almere de route succesvol af op zonne-energie. De eerste twee dagen hadden ze te kampen met harde wind waardoor het water op de meren erg onstuimig was. De derde dag was er veel bewolking, waardoor ze zuinig moesten varen.

De tocht is een test voor de Young Solar Challenge die in 2022 moet plaatsvinden met meer dan 40 boten. Hierbij zullen teams van scholieren tussen de 14 en 17 jaar zelf een zonneboot bouwen waarmee ze vier races varen.

Ook de drie boten die 6 juli van start gingen zijn gebouwd door scholieren. De data die tijdens deze testtocht verzameld wordt, zal gebruikt worden om te kijken of en hoe een dergelijke tocht met een groter aantal scholierenteams gevaren kan worden.

Normaal gesproken worden de Young Solar Challenge wedstrijden gevaren over een afstand van 15 km. Om deel te nemen kunnen de teams via de organisatie bouwpakketten huren met onder meer zonnepanelen, een accu en een motor. Daarbij krijgen ze ook een lespakket en een instructievideo voor het bouwen van de boot. Dit jaar zouden veertig teams die strijd aangaan, maar vanwege COVID-19 en de daaruit volgende corona-maatregelen is deze wedstrijd uitgesteld.

Een team uit Almere besloot zelf door te gaan en nog 205 km aan de race vast te plakken. De organisatie van de Young Solar Challenge werkte hier graag aan mee en vond nog twee Friese teams die ook deel wilden nemen. De zonnebootjes worden elk door één scholier bestuurd.

Op de eerste dag (maandag 6 juli) voeren de boten van Leeuwarden naar Sloten. Op dag 2 van Sloten naar Worken en de dag daarna van daar naar Franeker. Daarna Franeker – Dokkum en ze finishten in Leeuwarden.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×