Nieuws
0

Energieopslag door ophijsen gewicht

Rijkert Knoppers

Takel vanaf de bodem van een 500 tot 1.500 m diepe, verticale schacht een cilindrisch gevormd gewicht met een elektrische lier aan kabels omhoog.

Wanneer er op een later tijdstip elektriciteit nodig is, kan je het gewicht weer laten zakken, waarbij de hijskabels tijdens het afrollen een generator aandrijven. Van dit principe maakt een nieuw energetisch opslagsysteem van het Engelse bedrijf Gravitricity gebruik. In april 2014 verwacht prof. Peter Fraenkel, uitvinder van het systeem, te kunnen starten met een haalbaarheidsstudie voor een demonstratieproject dat in 2015 moet plaatsvinden.

De nieuwe opslagtechniek kan vermogens leveren van 1 tot 10 MW en zou vooral geschikt zijn voor een opslagcapaciteit van 1 tot 10 MWh. ‘We denken dat de hoge efficiency, de lange levensduur, het gebrek aan cyclische verliezen en de snelle respons van het zwaartekracht­systeem pluspunten zijn’, verduidelijkt Fraenkel. ‘Het belangrijkste bezwaar zijn de hoge kosten van het boren van een geschikt gat in de grond, maar we denken dat dit op termijn door schaalvergroting een stuk goedkoper kan plaatsvinden als de techniek aanslaat.’

Een van de opties om de kosten te verlagen is het benutten van oude mijnschachten. Volgens Fraenkel is deze mogelijkheid nog niet zo eenvoudig omdat veel oude mijnschachten in Engeland onder water staan, of technisch instabiel geraakt zijn.

De efficiency van het systeem valt te verbeteren door in plaats van kabels samengeperste lucht te gebruiken om het gewicht omhoog te persen. De hiertoe benodigde compressor zou het beste op de bodem van de schacht kunnen staan. Als er elektriciteit nodig is perst het dalende gewicht de lucht weer samen, waarbij de compressor als generator gaat werken. Deze aanpak vereist wel een aantal aanvullende maatregelen, zoals het luchtdicht afsluiten van de schacht.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×