Nieuws
0

Energieopslag in lucht, water en schuim

Teake Zuidema

SustainX heeft $ 42 miljoen bij elkaar geschraapt voor de verdere ontwikkeling van een Isotherm Compressed Air Energy Storage System (ICAES).

Dax Kepshire, vicepresident van het bedrijf in het Amerikaanse New Hampshire, zegt in een persbericht dat de technologie efficiënte opslag van energie in samengeperste lucht mogelijk maakt door de toevoeging van schuimende chemicaliën aan een mix van lucht en water.

‘Energie opslaan in samengeperste lucht is relatief goedkoop’, licht Jerome Apt, voormalig astronaut en expert energie­opslag aan de Carnegie Mellon University, toe. ‘Je verliest echter bij decompressie veel energie in de vorm van warmte. En de hoge temperaturen zijn een belasting voor de gebruikte materialen.’ De enige twee commerciële CAES ter wereld, in Duitsland en de VS, gebruiken aardgas om de temperatuur in het proces te stabiliseren.

SustainX slaagde er volgens Kepshire bij toeval in de temperatuur van zijn ICAES te stabiliseren rond de 50 °C toen technici chemicaliën door het water mengden om corrosie te bestrijden en algen te doden. Bij de compressie ging het mengsel vervolgens enorm schuimen. Dat bleek een geluk bij een ongeluk, omdat het schuim een groot deel van de warmte absorbeerde.

SustainX heeft in New Hampshire een proefinstallatie in gebruik genomen waarin een luchtcompressor een mengsel van lucht, water en schuim samenperst in 84 stalen tanks. Het systeem kan volgens Kepshire 1.500 kWh aan energie opslaan, voldoende om vijftig gemiddelde huishoudens een dag lang te voorzien van elektriciteit. Dankzij het schuim kan het systeem 54 % van de opgeslagen energie weer afstaan. Dat lijkt niet veel, maar het systeem is een stuk goedkoper dan opslag in accu’s.

‘De producenten van energie zoeken naar energieopslag met een rendement van minstens 75 %’, stelt Apt. Er zijn inmiddels accu’s op de markt die 90 % van de opgeslagen energie weer kunnen afstaan. Die accu’s zijn echter erg duur en ze gaan hooguit vier tot vijf jaar mee. Omdat een systeem als dat van SustainX wel twintig jaar in gebruik blijft, zijn de kosten per kilowattuur lager.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten