Mischa Brendel
Hoe moeten steden de energietransitie aanpakken
Dat is precies de vraag die het Noorse classificatiebureau DNV GL centraal stelt in het gratis te downloaden rapport Energy Transition Framework for Cities: Mid-size Cities Leading the Way.
Het gaat hierbij in feite om een studie van tien steden die in deze energietransitie pionieren. En hoewel de aandacht altijd vooral uit lijkt te gaan naar de megasteden, zijn het veelal de kleinere steden die beter op de energietransitie inspelen als het aankomt op innovatie.
Een van de steden die DNV GL nader onder de loep nam bij deze studie, is het Nederlandse Groningen, dat zich volgens het rapport mag meten met steden als Cambridge, Santa Monica, Abu Dhabi en Adelaide. Wat doen deze steden dan zo goed? Hier blijft het rapport helaas nogal vaag en weinig concreet. Het strooit met termen als ‘duurzaam bestuur’, ‘innovatie in een slimme stad’ en ‘veerkracht’. Bij slimme steden moet dan gedacht worden aan digitale netwerken, sensoren, open data en slimme ledverlichting. Wel concreet: alle genoemde steden hebben een jaartal voor ogen waarin ze bepaalde doelstellingen willen hebben bereikt en dus naartoe werken.
Al met al levert het rapport aardige overzichten van feiten en cijfers en licht het sommige interessante projecten uit, maar de kernboodschap lijkt vooral te zijn dat de energietransitie van steden maatwerk is. Wat niet wil zeggen dat je niet moet afkijken bij de beste leerlingen van de klas.