Nieuws
0

Engelse onderzoekers bouwen ’s werelds krachtigste microscoop

Indra Waardenburg

Wetenschappers aan de universiteit van Manchester hebben naar eigen zeggen de krachtigste optische microscoop ter wereld ontwikkeld.

De microscoop is in staat om items scherp te zien die een afmeting hebben tot zo’n vijftig nanometer; de beste huidige optische  microscopen komen niet verder dan één micrometer. Het systeem maakt gebruik van beelden verkregen door zogenaamde nabije-veld microscopie, waarbij de onderzoeker de detector dichterbij het oppervlakte van het item plaatst dan de golflengte van de verlichtingsbron. Deze beelden worden vervolgens versterkt door het gebruik van glazen bolletjes met een diameter tussen de twee en negen micrometer.

 

Het zichtbaar maken van dergelijk kleine items was tot op heden alleen mogelijk met een elektronenmicroscoop, maar deze heeft als nadeel dat het alleen de oppervlakte zichtbaar kan maken en niet de structuur. Optische microscopen zijn daarentegen wel in staat om het binnenste van cellen te detecteren wanneer deze met een fluorescerend label gekleurd zijn, maar deze kleuringen kunnen vaak de membraan van een bacterie of het omhulsel van een virus niet passeren. Volgens de onderzoekers is het met de nieuwe microscoop wel mogelijk om levende virussen en het binnenste van zoogdiercellen te bekijken.

Onderwerp:
ChemieDuurzaamheidMateriaalkundeMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×