Nieuws
0

Facebook open over efficiënt datacentrum

Teake Zuidema

Google en Amazon piekeren er niet over te openbaren hoe hun datacentra precies in elkaar steken. Facebook breekt met deze traditie. Het social media bedrijf publiceert alle gegevens van een efficiënt datacentrum dat deze maand is geopend in Oregon.

Een woordvoerder van Facebook zegt dat het alle designs van zijn datacentrum online zal publiceren om het web efficiënter en zuiniger te maken. De meeste datacentra gebruiken al open source software voor hun servers.

 

Facebook’s datacentrum vernieuwt op koeling, serverontwerp en het elektrisch systeem. Het gebouw van dertigduizend vierkante meter is zo gepositioneerd dat het optimaal gebruik maakt van de wind. Een spray van verdampend water koelt de droge wind die naar binnen blaast, waardoor de airco ontbreekt. De servers zijn aangepast zodat ze in een relatief warme en vochtige omgeving kunnen draaien.

 

Het aantal conversies in de stroomtoevoer is drastisch verminderd. De technici van Facebook hebben een nieuwe stroomtoevoer voor de servers ontwikkeld. De 480 volt wisselstroom van het net gaat rechtstreeks naar deze power suply, waar het in drie fasen wordt omgezet naar 277 volt. Ieder serverrack heeft zijn eigen 12 volt accu die bij een blackout stroom levert.

 

De efficiëntie van datacentra wordt uitgedrukt in PUE (power usage effectiveness); het totale energieverbruik gedeeld door dat van alle servers. Een perfecte score zou 1 zijn. Het nieuwe datacentrum in Oregon scoort volgens Facebook 1,1. Een gemiddeld datacentrum komt op 1,5.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×