Mischa Brendel
- Mal van blokjes
- Röntgenscanner
Eén assemblagelijn die verschillende typen voedsel zoals druiven, tomaten en kipfilet kan verpakken; met de inzet van verschillende modules is dat mogelijk, zo laat men momenteel zien op de Wageningen Campus. Het project PicknPack, dat de flexibiliteit in het verpakken van voedsel moet vergroten, is door de EU gefinancierd en telt in totaal veertien deelnemende instellingen, waaronder Wageningen UR.
Verschillende levensmiddelen stellen andere eisen aan de verpakking. Een assemblagelijn die meerdere soorten levensmiddelen kan verpakken, vereist dus flexibiliteit. Het nieuwe systeem lost dat op met modules, vertelt technisch onderzoeker Bart van Tuijl van Wageningen UR: ‘De eerste module maakt de bakjes waarin het voedsel verpakt wordt. De mallen zijn als een soort lego opgebouwd uit blokjes, die met magneten aan elkaar klikken. Zo kunnen we de bakjes snel variëren in hoogte, breedte en lengte.’
Lees verder onder de afbeelding
(Copyright: Wageningen UR, Bart van Tuijl)
Vervolgens plaatst een cameragestuurde robot het voedsel direct uit voorraadkratten in de bakjes. Hierna vindt visuele kwaliteitscontrole plaats, onder andere met een 3d-röntgenscanner. In dezelfde ruimte voorziet een kleurenprinter een folie van de juiste productinformatie. In een volgende stap wordt die folie over de bakjes geplaatst, waarna een 200 W laser de bakjes sealt en van elkaar lossnijdt. Tot slot scant een snelle kabelrobot (die zich met een kabelsysteem verplaatst) de verpakte producten en plaatst deze in de juiste kratten.
Ook het schoonmaken van de assemblagelijn is geautomatiseerd: dit gebeurt met een zelfrijdende robot. Van Tuijl: ‘We hebben de assemblagelijn niet volledig geautomatiseerd omdat we van menselijke arbeid af willen, maar om de voedselveiligheid te vergroten; besmetting van voedsel heeft bijna altijd een menselijke oorzaak.’
Wageningen UR demonstreert de 22 m lange, 2,5 m brede assemblagelijn in mei 2016.