Nieuws
0

Flexibele zonnecellen van de rol

Thomas van de Sandt

Het Nederlands-Belgisch-Duitse samenwerkingsverband Solliance heeft op 17 december in haar lab in Eindhoven een pilotinstallatie in gebruik genomen voor de productie van flexibele zonnecellen en geprinte elektronica.

‘De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren, liet Solliance-directeur Huib van den Heuvel weten.

De pilotinstallatie kan elektronica printen op rollen folies van plastic of metaal. Bijzonder is onder meer dat de machine de folie nergens aanraakt op de actieve zijde van het substraat. ‘We hebben drie jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van deze machine, een aanzienlijke investering, en nu we kijken ernaar uit om bij Solliance de kracht ervan te demonstreren aan partijen van over de hele wereld’, vertelt Simon Bambach, CEO van VDL ETG, dat de machine gebouwd heeft.

De toepassingen voor het nieuwe productiesysteem zijn legio, denkt Ton van Mol, directeur van Holst Centre. ‘We beginnen een groot Europees project voor de ontwikkeling van flexibele oled-lichtpanelen. We delen de teams en apparatuur samen met Solliance voor meerdere toepassingen. Wij beschouwen het ‘roll-to-roll’ productieproces als de ideale strategie om te komen tot efficiënte grootschalige productie van flexibele elektronica. Delen van de investeringen tussen partijen is nodig om voorop te kunnen lopen.’

De ingebruikname van de nieuwe machine valt samen met de vijfde verjaardag van Solliance, een gezamenlijk initiatief van TNO, de TU Eindhoven, het Holst Centre, ECN, imec uit Leuven en het Forschungszentrum Jülich uit Aken. In vijf jaar tijd is deze samenwerking voor de ontwikkeling van dunnefilmtechnologie uitgegroeid tot een organisatie met 250 onderzoekers uit acht verschillende onderzoeksinstellingen en een groeiend aantal industriële partners. Sinds juni 2014 heeft Solliance ook een eigen lab op de High Tech Campus in Eindhoven.

 

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×