Nieuws
0

Flinke groei Duitse ingenieursbureaus

Henk Tolsma

De 32 grootste Duitse ingenieursbureaus verwachten dit jaar 6,1 % te groeien en volgend jaar 6,7 %.

In 2013 realiseerden ze een omzetgroei van 5,0 %. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van marktonderzoeks- en consultancybureau Lünendonk uit Kaufbeuren, Beieren. Deze peilt vierjaarlijks de stemming onder grote ingenieursbureaus.

Die 32 hadden in 2013 een omzet van € 5,3 miljard en telden ruim 50.000 werknemers, wat 5,4 % meer is dan in 2012. Het grootste Duitse bureau, Bertrandt uit Ehningen, realiseerde vorig jaar met bijna 9.000 medewerkers een omzet van € 782 miljoen. (Overigens rekent Lünendonk met Randstad Professionals ook een uitzender tot deze groep.)

Zo’n 90 % van de € 5,3 miljard omzet wordt behaald in de thuismarkt, en dat weer voor tweederde in de branches automotive en aerospace. Bertrandt is vrijwel uitsluitend actief in die beide sectoren, en ook bijna alleen voor Duitse klanten. Het op drie na grootste bureau, Ferchau
Engineering uit Gummersbach, richt zich op meerdere binnenlandse industrietakken. Ferchau had in 2013 een omzet van € 460 miljoen en telde 5.100 medewerkers.

Driekwart van de brancheomzet bestaat uit het uitvoeren van welomschreven klussen, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De branche verwacht dat uitvoering van dergelijke ‘work packages’ zal toenemen. Een kwart van de omzet wordt gerealiseerd met het uitlenen van ingenieurs aan klanten. Ook hierin wordt groei verwacht, omdat ook in Duitsland bedrijven hun personeels­bestand verder willen flexibiliseren door het aantal vaste medewerkers terug te dringen.

Een woordvoerder van Lünendonk schat in een gesprek met VDI Nachrichten de omzet van de gehele Duitse ingenieursbureausector op € 8,9 miljard; dat is slechts € 0,3 miljard meer dan de Nederlandse Top 50, maar de Duitse branche van ingenieursbureaus heeft een ander karakter dan de Nederlandse. Het economische belang ten opzichte van de gehele economie is veel kleiner, ze zijn vooral gericht op de binnenlandse markt en op de industrie. Duitsland telt dan ook in tegenstelling tot Nederland geen bureaus met een grote internationale reputatie.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×