Patrick Marx
Geowetenschappers van de technische universiteit in Aken ontwikkelen een simulatieprogramma voor de zogenoemde Hot Dry Rock Technology.
Deze manier om aardwarmte te winnen op een diepte van drie tot zes kilometer, door daar het gesteente te breken, stuit in de praktijk namelijk op problemen.
Door rotsen als graniet op deze diepte hydraulisch te breken, ontstaan scheuren in het minstens 150 graden Celsius warme gesteente. De methode van breken is vergelijkbaar met de manier van fracken bij de winning van schaliegas. Water dat vervolgens onder hoge druk door de scheuren in het gesteente stroomt, neemt de warmte op.
De Hot Dry Rock Technology kan in potentie de hoeveelheid energie van een kleine elektriciteitscentrale leveren. De praktijk blijkt echter weerbarstig en komt nog niet verder dan pilot plants. Een project in het Franse Soultz-sous-Forêts levert te weinig flow. In Basel veroorzaakte het fracken een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter. Duitse proefprojecten kampen met ernstige corrosie.
‘We willen met grotere waarschijnlijkheid voorspellen hoe het fracken uitpakt’, zegt Karen Willbrand, projectleider bij het E.ON Energy Research Center van de Duitse universiteit. De onderzoekers maken daarom een computermodel op basis van laboratoriumexperimenten. Hiervoor breken ze onder hoge druk en bij hoge temperatuur gesteentemonsters van 30x30x45 cm, terwijl ze met ultrageluid de scheurvorming volgen. Dit doen zij met een variant van een aan de TU-Delft ontwikkelde machine. ‘Zodra het model klaar is gaan we het testen op de schaal van rotsen’, aldus Willbrand. Het project loopt drie jaar en krijgt bijna één miljoen euro subsidie van de Duitse overheid.